Potrivit publicaţiei menţionate, dezbaterea cu privire la posibila retragerea din troika reflectă îngrijorările din interiorul BCE legate de planul său de achiziţii masive de obligaţiuni suverane, anunţat luna trecută de preşedintele BCE, care ar putea conduce la un posibil conflict de interese în interiorul instituţiei.
‘BCE va profita de şansa de se retrage din troika’, a declarat pentru Handelsblatt o sursă din Guvernul german.
În plus, fără a cita vreo sursă, Handelsblatt susţine că şi Fondul Monetar Internaţional ar dori să se retragă din troika, ceea ce înseamnă că troika va rămâne cu un singur membru, Comisia Europeană.
Potrivit unui articol publicat luni în cotidianul german Handelsblatt, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vrea să reformeze activitatea troicii şi intenţionează să găsească rapid o soluţie alternativă. Rugat să comenteze informaţiile din presă, purtătorul de cuvânt al lui Juncker, Margaritis Schinas, a spus că Executivul comunitar are o atitudine favorabilă faţă de ideea modificării structurii troicii UE – FMI – BCE, însă, deocamdată, nu are o nouă variantă care să-i înlocuiască pe reprezentanţii creditorilor Greciei.
Fondul Monetar Internaţional a ridicat deja semne de întrebare cu privire la misiunea troicii într-un raport care datează din luna iunie 2013, în care susţine că nu există o diviziune clară a muncii, iar partenerilor europeni le lipsesc experienţa şi capacităţile necesare pentru gestionarea unor ample programe de asistenţă.
Creată în luna mai 2010, troika reuneşte resursele Uniunii Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Centrale Europene, iar sarcina experţilor săi este să se asigure că Grecia respectă reformele incluse în programul său de asistenţă internaţională.
Noul Guvern grec condus de premierul Alexis Tsipras a anunţat că vrea să pună capăt acordului de asistenţă şi că nu va coopera cu inspectorii troicii atunci când vor veni în vizită la Atena.