‘Suntem într-o perspectivă pe termen mediu însă din punctul meu de vedere nu văd multe argumente în prezent pentru o reducere de dobândă’, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, Ewald Nowotny, care face parte şi din Consiliul guvernatorilor BCE. Întrebat dacă economia europeană şi-a revenit, Nowotny a răspuns ‘cred că da, deoarece avem mai multe ştiri bune. Este o revenire slabă dar o revenire’.
Aceste declaraţii vin după publicarea unor date care arată că activitatea economică în zona euro şi-a revenit în luna august înregistrând cea mai mare creştere din ultimii doi ani. Indicele PMI a crescut până la 51,7 puncte în luna august de la 50,5 puncte în luna iulie. Este cea mai ridicată valoare înregistrată de acest indice după luna iunie 2011 şi totodată peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe o creştere de până la 50,9 puncte. Anterior, Eurostat a anunţat că economia zonei euro a înregistrat o creştere de 0,3% în al doilea trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru, graţie performanţelor peste aşteptări înregistrate de Germania şi Franţa.
Tot vineri, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble a declarat că salută perspectiva unei majorări de dobândă din partea BCE după ce economia îşi revine. ‘Dobânzile reduse sunt o expresie a insecurităţii de pe pieţele de obligaţiuni. Acest lucru nu poate dura la nesfârşit. Banca centrală a anunţat că va majora din nou dobânzile când economia îşi va reveni. Aceasta este un lucru bun’, a declarat Wolfgang Schaeuble într-un interviu acordat Handelsblatt.
La ultima şedinţă de politică monetară de la BCE, organizată în data de 1 august, preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că dobânzile vor rămâne la un nivel scăzut pentru o perioadă prelungită de timp. Următoarea şedinţă de politică monetară va avea loc în data de 5 septembrie, ocazie cu care oficialii BCE vor prezenta noile prognoze de creştere şi inflaţie.