BCE şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică dar rămâne prudentă cu privire la evoluţia inflaţiei
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a dezvăluit că, în conformitate cu noile estimări, Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 2,4% în acest an, faţă de un avans de 2,2% cât estima în luna septembrie. De asemenea, prognoza de creştere pentru următorii ani a fost îmbunătăţită până la 2,3%, faţă de 1,8% anterior, pentru 2018, şi la 1,9%, faţă de 1,7%, pentru 2019.
‘Cu siguranţă suntem mai încrezători decât eram în urmă cu două luni’, a spus Mario Draghi, care a dezvăluit şi o primă estimare de creştere a BCE pentru anul 2020, când PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,7%.
În ceea ce priveşte inflaţia, BCE estimează că preţurile de consum în zona euro ar urma să crească cu 1,5% în acest an, la fel cum estima în septembrie, urmând ca în 2018 să înregistreze un avans de 1,4%, faţă de 1,2% cât estima în septembrie. În schimb, BCE şi-a lăsat neschimbate estimările de inflaţie pentru 2019, la 1,5%, iar în primele sale estimări pentru anul 2020 mizează pe o inflaţie de 1,7%, sub obiectivul ţintă al BCE, respectiv o creştere a preţurilor mai mică dar apropiată de 2%.
‘Important, mai degrabă, este să vedem ritmul în care inflaţia converge spre obiectiv’, a răspuns Mario Draghi întrebat fiind despre creşterea slabă a preţurilor de consum.
Acest context, în care conjunctura robustă nu reuşeşte să antreneze o creştere a preţurilor, nu lasă să se întrevadă o înăsprire rapidă a politicii monetare, chiar dacă BCE nu a oferit joi un calendar exact cu privire la momentul în care vor fi retrase stimulentele. ‘Un grad ridicat de stimulare monetară rămâne indispensabil pentru susţinerea inflaţiei, în special a componentei calculată exceptând preţurile la alimente şi energie’, a concluzionat Draghi.
Misiunea principală a BCE este stabilitatea preţurilor, definită ca o creştere a preţurilor mai mică dar apropiată de 2%. Timp de aproape trei ani, inflaţia în zona euro s-a situat sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE şi conform noilor estimări nici în următorii ani nu se va apropia de obiectivul ţintă.
Tot joi, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.