BCE se aşteaptă în continuare ca Produsul Intern Brut al zonei euro să înregistreze o creştere de 1,5% în acest an şi un avans de 1,9% anul viitor. „Comparativ cu estimările din luna martie 2015, prognozele privind creşterea reală a PIB în intervalul preconizat rămân practic neschimbate”, a declarat Mario Draghi.
În schimb, şeful BCE a anunţat că instituţia a revizuit în sus estimările de inflaţie pentru 2015, până la 0,3%, în condiţiile în care în luna martie se aştepta la o inflaţie zero pentru 2015. Pentru 2016 şi 2017, BCE se aşteaptă în continuare la o inflaţie de 1,5% respectiv 1,8%, un scenariu conform cu obiectivul său vizând menţinerea creşterii preţurilor în apropiere dar sub limita de 2%. „Sprijinită de aşteptata relansare economică, impactul cursului de schimb scăzut al monedei euro şi prognozele privind creşterea preţului petrolului în anii următorii, rata inflaţiei este aşteptată să continue să crească în 2016 şi 2017”, a explicat Mario Draghi.
În pofida îmbunătăţirii prognozelor de inflaţie pentru acest an, preşedintele BCE a subliniat că intenţionează să ducă la capăt programul său de achiziţii de obligaţiuni. „Implementarea deplină a tuturor măsurilor noastre de politică monetară va oferi sprijinul necesar pentru economia zonei euro”, a apreciat Mario Draghi.
Pentru a stimula creşterea economiei zonei euro şi a evita pericolul deflaţiei, BCE a anunţat că, începând din luna martie, va achiziţiona lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Liderii BCE intenţionează să deruleze acest program până în luna septembrie 2016 sau până când rata anuală a inflaţiei va reveni în apropierea obiectivului ţintă de 2%.