Banca Centrală Europeană a majorat previziunile referitoare la inflaţie în 2020, după creşterea preţurilor de la începutul anului, şi a îmbunătăţit uşor prognoza privind evoluţia economiei zonei euro, care încă este afectată de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit Reuters şi Bloomberg, citate de Agerpres.
În scenariul de bază, BCE se aşteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 4% în 2020, faţă de o creştere cu 3,9% previzionată în decembrie. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,5%, faţă de un nivel de 1% previzionat anterior, a anunţat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde.
Oficialul a adăugat că riscurile la adresa perspectivelor economice au devenit mai echilibrate, dar ar putea înclina spre o deteriorare pe termen scurt, din cauza efectelor pandemiei şi a restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea ei.
Şi în anii următori inflaţia va fi sub ţinta de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu, iar economia va avea nevoie de câţiva ani pentru a-şi reveni la nivelul de dinaintea pandemiei, apreciază BCE.
În 2022, economia zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 4,1%, iar în 2023 un avans de 2,1%, în timp ce rata inflaţiei ar urma să se situeze la 1,2% în 2022 şi la 1,4% în 2023.
Conform Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro este estimată la 0,9% în februarie, stabilă comparativ cu ianuarie. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a revenit în teritoriu pozitiv în ianuarie, ajungând la 0,9%. A fost prima creştere din ultimele şase luni şi cea mai ridicată rată a inflaţiei de aproape un an.
Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Estimarea publicată miercuri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 23 februarie.