BCE: Situaţia băncilor europene este mai bună decât o percep pieţele

Băncile europene sunt într-o situaţie mai bună decât cred pieţele financiare, a afirmat miercuri vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constancio, într-un interviu acordat publicaţiei britanice 'Financial Times', transmite Reuters.
Economica.net - mie, 02 oct. 2013, 10:49
BCE: Situaţia băncilor europene este mai bună decât o percep pieţele

Anul acesta, BCE şi Autoritatea Bancară Europeană vor supune băncile europene la o nouă rundă de teste de stres, care ar urma să arate necesarul de capital al instituţiilor de creditare. Banca Centrală Europeană va demara şi un proces de revizuire a activelor celor mai mari 130 de bănci din zona euro.

Analiza va fi efectuată înainte ca Banca Central Europeană să preia supervizarea bancară în zona euro, lucru care ar urma să se întâmple la finele anului următor, marcând primul pas spre o mai mare integrare a sistemului financiar european.

‘Situaţia băncilor europene este mai bună decât o percep pieţele. Dacă analizăm cele mai mari instituţii de creditare din Europa şi SUA, vom vedea că un indicele mediu de adecvare a capitalului Tier 1 al băncilor europene este uşor peste cel al rivalelor americane’, a afirmat Constancio.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunţat recent că principalele 42 de bănci din UE trebuie să-şi majoreze capitalul cu încă 70,4 miliarde de euro (95 miliarde de dolari) pentru a îndeplini noile reglementări care vor intra în vigoare în ianuarie 2019.

Pieţele şi autorităţile de reglementare au pus presiuni pe bănci să îndeplinească mai devreme noile standarde Basel III, pentru a restabili încrederea investitorilor într-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro.

Datele publicate de EBA arată că necesarul de capital al celor 42 de bănci din UE s-a redus cu 21,7 miliarde de euro la 30 decembrie 2012, comparativ cu 30 iunie 2012, când a fost prezentat precedentul raport.

Normele Basel III ar urma să intre treptat în vigoare începând din 2013. Aceste reguli au fost elaborate ca răspuns la criza financiară din 2008 şi sunt considerate vitale pentru asigurarea capitalizării instituţiilor financiare împotriva viitoarelor şocuri financiare.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...