BCE opreşte tiparniţa. Se termină epoca banilor ieftini

Economica.net
13 12. 2018
euro_6758765849_76696300

În ciuda faptului că va încheia acest program de tipărire de monedă, BCE a precizat că va continua să reinvestească numerarul obţinut din obligaţiuni la scadenţă pentru o perioadă lungă de timp după primel majorări ale ratei dobânzii de politică monetară şi, în orice caz, cât timp va fi necesar. Ratele dobânzilor vor rămâne la unele dintre cele mai reduse niveluri istorice cel puţin până în timpul verii anului viitor. Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus, uşor, estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro în acest an şi anul viitor, dar este mai optimistă cu privire la perspectivele de inflaţie, a anunţat joi preşedintele BCE, Mario Draghi, informează AFP.

În conformitate cu noile estimări ale BCE, produsul intern brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,9% în acest an, faţă de un avans de 2% cât estima în luna septembrie. Ritmul de creştere a economiei zonei euro ar urma să încetinească la 1,7% în 2019, mai puţin decât avansul de 1,8% prognozat în luna septembrie.

În schimb, veştile sunt mai bune în ceea ce priveşte inflaţia. BCE a revizuit în sus estimările privind creşterea preţurilor de consum în zona euro până la 1,8% în acest an, comparativ cu o inflaţie de 1,7% cât estima în luna septembrie. În 2019, inflaţia ar urma să scadă însă până la 1,6%, pentru a reveni la 1,7% în 2020 şi 1,8% în 2021, în apropiere de obiectivul ţintă al BCE care mizează pe o inflaţie mai mică dar apropiată de 2%.

În conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară, Mario Draghi a subliniat că BCE a decis să îşi modifice estimările cu privire la riscurile care planează la adresa economiei zonei euro, pentru a ţine cont de degradarea relaţiilor comerciale şi a conjuncturii. În loc să spună că riscurile sunt în general echilibrate, o formulă pe care a repetat-o de mai multe ori în ultimele luni, Mario Draghi a spus joi că „balanţa riscurilor este orientată în jos din cauza persistenţei incertitudinilor care au legătură cu factorii geopolitici, ameninţarea protecţionismului, vulnerabilităţilor de pe pieţele emergente şi a volatilităţii de pe pieţele financiare”.

Anterior, consiliul guvernatorilor BCE a decis să menţină nemodificată dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.