BCE: Stabilitatea financiară a zonei euro este fragilă, după turbulenţele din SUA şi Elveţia

31 05. 2023
credit suisse 6758493458659

În raportul semestrial privind stabilitatea financiară, BCE s-a referit la „condiţiile slabe macro-financiare şi stresul neaşteptat din sectoarele bancare din unele economii dezvoltate”, atrăgând atenţia asupra efectelor turbulenţelor din industria bancară a SUA şi a Elveţiei.

Aceste evenimente „au dus la o examinare mai atentă a expunerii băncilor la titlurile de valoare cu venit fix, la stabilitatea depozitelor bancare neasigurate şi schimbarea latentă a modelului de afaceri. De asemenea, a generat temeri sporite privind rezilienţa băncilor într-un moment în care ratele dobânzilor sunt mai ridicate”, se arată în raportul instituţiei cu sediul la Frankfurt.

Dar BCE dă asigurări că tensiunile au fost de scurtă durată, deoarece fundamentele băncilor din zona euro rămân solide, iar intervenţia promptă a autorităţii de reglementare a ţinut sub control efectele negative cauzate de problemele economice externe.

„Stabilitatea preţurilor rămâne esenţială pentru prezervarea durabilă a stabilităţii financiare. Dar, dacă politica monetară este înăsprită pentru a contracara inflaţia, s-ar putea releva slăbiciunile din sistemul financiar”, a avertizat vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos.

Băncile din zona euro au făcut faţă celor mai recente tensiuni, dar costurile de finanţare mai ridicate şi calitatea mai scăzută a activelor ar putea afecta profitabilitatea, iar creditorii ar putea fi nevoiţi să pună deoparte resurse mai mari pentru pierderile din împrumuturi, se arată în raportul BCE.

Evenimentele din SUA şi Elveţia au servit ca „un avertisment puternic al necesităţii de a finaliza uniunea bancară, în special cadrul de gestionare a crizelor şi schema comună europeană de asigurare a depozitelor”, susţine BCE.