BCE: Stresul financiar din zona euro a scăzut la nivelul anterior crizei declanşate în 2007

Stresul financiar din zona euro a scăzut aproape de nivelul anterior crizei financiare declanşate în 2007, dar condiţiile rămân fragile şi procesul de ajustare bugetară din regiune este incomplet, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE) privind riscurile din sectorul financiar.
Economica.net - mie, 27 nov. 2013, 17:24
BCE: Stresul financiar din zona euro a scăzut la nivelul anterior crizei declanşate în 2007

„Stabilitatea financiară din zona euro s-a îmbunătăţit comparativ cu nivelul existent la publicarea raportului bianual precedent. Nivelul riscurilor sistemice este foarte scăzut în prezent”, a declarat miercuri, la Frankfurt, vicepreşedintele BCE Vitor Constancio, relatează CNBC.

El a avertizat însă că riscurile la adresa stabilităţii financiare se menţin, chiar dacă fluctuaţiile pieţei din ultimii trei ani sunt de domeniul trecutului.

Printre factorii de risc urmăriţi de BCE se află revenirea tensiunilor pe piaţa datoriilor suverane, turbulenţe pe piaţa financiară mondială, însoţite de o stabilire incorectă a preţurilor activelor şi un nivel scăzut al lichidităţilor, precum şi dificultăţi de finanţare a băncilor.

„Există încă riscuri şi vulnerabilităţi, în pofida faptului că ţările cu probleme financiare au aplicat ajustări uriaşe, în special în privinţa conturilor externe”, a spus Constancio.

BCE publică rapoarte referitoare la stabilitatea financiară din 2004, pentru a semnala posibilele surse ale unor viitoare crize. Raportul este realizat pe un eşantion de peste 90 de bănci.

Banca centrală a redus pe 7 noiembrie dobânda de politică monetară cu un sfert de punct procentual, la un minim record de 0,25%, şi a menţinut dobânda overnight pentru depozitele băncilor la nivelul zero.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat ulterior că menţinerea dobânzilor la un nivel scăzut o lungă perioadă de timp implică riscuri care au fost cântărite cu atenţie înainte ca dobânda de politică monetară să fie redusă la un minim record de 0,25%.

„Sunt desigur conştient că reducerea dobânzii cheie a provocat unele îngrijorări. O perioadă îndelungată de dobânzi scăzute creează condiţiile pentru riscuri legate de stabilitatea financiară”, a afirmat Draghi într-un discurs susţinut la Berlin săptămâna trecută.

Draghi a mai spus că riscurile generate de nivelul scăzut al dobânzilor nu s-au materializat până în prezent în zona euro.

Surse apropiate situaţiei au declarat că oficialii BCE iau în calcul reducerea dobânzii pentru depozite la -0,1%, dacă vor fi necesare noi măsuri de stimulare a economiei zonei euro, pentru evitarea producerii deflaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE
Alegeri prezidenţiale 2024 - Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 de secţii, care s-au deschis la ora 7,00 în ţară, pentru a pune ştampila......
Israelienii de la Shikun and Binui au energizat primul lor parc fotovoltaic din România, cel de la Satu Mare. Va intra în operare trimestrul viitor
Israelienii de la Shikun and Binui au energizat primul lor parc fotovoltaic din România, cel de la Satu Mare. Va intra în ...
Shikun and Binui Energy a anunțat alimentarea cu succes cu energie electrică a transformatorului parcului fotovoltaic de ...
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Primele teste de iluminat pe lotul 1 Dumbrava – Mizil FOTO
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Primele teste de iluminat pe lotul 1 Dumbrava – Mizil FOTO
Au fost efectuate primele probe de iluminat pe lotul 1 Dumbrava - Mizil, semn că lucrările se apropie de final și pe acest ...
Salvamontiştii din Prahova avertizează cu privire la riscul de avalanșe
Salvamontiştii din Prahova avertizează cu privire la riscul de avalanșe
Salvamontiştii prahoveni avertizează, sâmbătă, asupra posibilităţii declanşării unor avalanşe, în condiţiile ...