‘Statele cu un nivel ridicat al datoriei sunt în special vulnerabile în eventualitatea revenirii turbulenţelor de pe pieţele financiare, ţinând cont de legătura încă puternică între situaţia financiară şi cea fiscală. Mai mult, capacitatea lor de a face faţă şocurilor este mai degrabă limitată’, se arată în buletinul economic publicat joi de BCE.
Instituţia subliniază că recent Comisia Europeană a identificat opt state din zona euro – Italia, Belgia, Irlanda, Spania, Franţa, Portugalia, Slovenia şi Finlanda – ca fiind ‘expuse la riscuri de sustenabilitate ridicate pe termen mediu, în special din cauza nivelului ridicat al datoriilor’.
Creşterea zonei euro ar urma să accelereze în următorii ani dar cererea externă slabă şi încetinirea pieţelor emergente ar putea afecta redresarea, avertizează BCE.
Conform datelor Eurostat, cel mai scăzut nivel al datoriei guvernamentale ca raport din PIB în trimestrul trei din 2015 s-a înregistrat în Estonia (9,8%), Luxemburg (21,3%), Bulgaria (26,9%), Letonia (36,4%) şi România (37,2%) iar cel mai ridicat în Grecia (171%), Italia (134,6%) şi Portugalia (130,5%).
În zona euro, datoria guvernamentală a scăzut în perioada iulie – septembrie 2015 la 91,6% din PIB, de la 92,3% din PIB în trimestrul doi din 2015.