În octombrie, BCE va decide dacă va merge înainte cu euro digital, care este menit să rezolve deficitul de furnizori europeni de servicii de plată. Pentru ca euro digital să fie interoperabil cu monedele digitale ale altor bănci centrale, BCE lucrează îndeaproape cu băncile centrale din SUA, Marea Britanie, Elveţia, Canada, Japonia şi Suedia.
În iunie, Uniunea Europeană a propus măsuri pentru stimularea concurenţei în sectorul serviciilor de plată, acordând suport legal unui euro digital, ceea ce înseamnă că va fi acceptat ca mijloc de plată.
„Emiterea unui euro digital nu ar trebui să se facă în detrimentul stabilităţii sistemului financiar. În pofida robusteţii sistemului bancar din zona euro, nu putem ignora elementele care ar putea afecta competitivitatea şi profitabilitatea băncilor”, a avertizat Delgado.
Delgado, care este şi membră a Consiliului de supervizare bancară al BCE şi una dintre principalele favorite la conducerea acestei instituţii, a explicat că este importantă evaluarea impactului general al unui euro digital euro asupra lichidităţii băncilor, ca rezultat al transferării banilor din conturi bancare în portofele electronice în euro.
Un euro digital ar furniza soluţii de plăţi bazate pe o infrastructură europeană şi acceptate în întreaga zonă euro, a adăugat oficialul spaniol.
Ar trebui implementate diverse instrumente pentru evitarea consecinţelor neintenţionate la adresa stabilităţii financiare, cum ar fi stabilirea unei limite de aproximativ 3.000 euro (3.200 dolari) la sumele de euro digitali pe care le pot deţine utilizatorii, susţine Delgado.
Plăţile electronice în UE au crescut de la 184.200 miliarde de euro în 2017 la 240.000 miliarde de euro în 2021, accelerate de pandemie.