BCE: Trebuie să existe flexibilitate în privinţa necesităţilor de finanţare ale băncilor elene

Economica.net
17 02. 2015
bce_euro_61280500_28111100

Solvabilitatea băncilor elene este strâns legată de cea a statului, ale cărui necesităţi de finanţare sunt legate de programul de asistenţă financiară, scrie Agerpres.

Temerile privind eşecul încheierii unui acord între autorităţile de la Atena şi creditorii internaţionali ar putea accelera ieşirile din depozitele băncilor elene. Dacă băncile elene nu mai sunt solvabile, BCE ar putea fi nevoită să închidă linia de finanţare de urgenţă.

În mod normal, băncile greceşti îşi asigurau necesităţile de lichiditate de la Banca Centrală Europeană, în condiţiile în care finanţarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE. Însă, BCE a anunţat că din 11 februarie nu va mai accepta obligaţiuni guvernamentale elene drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale.

În total, de la debutul crizei datoriilor suverane, în 2010, şi până în 2014, băncile greceşti au pierdut depozite în valoare de aproximativ 90 de miliarde de euro sau 30% din depozitele bancare. Aproximativ 17 miliarde de euro au revenit în sistemul bancar elen după alegerile din iunie 2012, care au atenuat îngrijorările potrivit cărora Grecia va părăsi zona euro.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România