UPDATED BCE va achiziţiona titluri de 60 de miliarde de euro pe lună, până în septembrie 2016

Banca Centrală Europeană va cumpăra datorie publică şi privată de 60 de miliarde de euro, până la finele lui septembrie lui 2016, sau până inflaţia va reveni în linie cu ţinta BCE de 2%. Programul va începe din luna martie şi totalizează aproximativ 1.080 de miliarde de euro.
Mihai Banita - joi, 22 ian. 2015, 13:50
UPDATED BCE va achiziţiona titluri de 60 de miliarde de euro pe lună, până în septembrie 2016

Guvernatorul BCE, Mario Draghi, spune că programul este necesar pentru că „dinamica inflaţiei este mai slabă decât cea aşteptată”, iar potenţialul pentru efecte de runda a doua după scăderea preţului petrolului a crescut şi aşteptările inflaţioniste sunt la recorduri minime.

Draghi  a mai spus că BCE va cumpăra datorie până la 25% din fiecare emisiune de oblgaţiuni şi până la 33% din datoria emisă de un stat membru. Maturităţile vor fi de 2 până la 30 de ani.

Achiziţiile se vor face din piaţa secundară, iar statele trebuie să deţină un rating recomandat pentru investiţii, deşi vor exista prevederi speciale pentru ţările aflate în program cu FMI/UE.

20% din riscurile unor eventuale pierderi vor fi suportate la comun de statele membre, în timp ce restul vor fi în dreptul băncilor naţionale prin care se vor face achiziţiile.

Draghi spune că astfel sunt atenuate îngrijorările celor care sunt speriaţi de un posibil transfer fiscal între statele membre.

Dolarul american şi francul elveţian se apreciază faţă de euro pe piaţa interbancară, leul a câştigat teren sub 4,5 unităţi pentru un euro.

Vor fi cumpărate şi bonduri cu randamente negative.

Nu există un tratament special pentru Grecia, spune Draghi, dar achiziţiile ţin de programul pe care ţara îl are cu FMI şi UE, iar eventualele achiziţii vor putea fi făcute abia din iunie, pentru a nu încălca cota de 33%, din moment ce în bilanţurile BCE se mai află şi alte obligaţiuni greceşti.

Draghi este de părere că programul nu va crea bule ale activelor, dar că banca centrală va fi vigilentă. „Ca să ai o bulă, trebuie să ai o creştere dramatică a creditului şi nu vedem asta. Dacă există bule locale, trebuie adresate cu instrumente macro-prudenţiale locale”.

Citeşte mai multe despre programul de quantitative easing şi potenţialele sale efecte.

Euro se depreciază cu cca. 1% faţă de dolar şi franc

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...