BCE va adopta noi măsuri de politică monetară pentru a contracara nivelul scăzut al inflaţiei
‘Vom face ce trebuie pentru a majora rata inflaţiei şi aşteptările privind inflaţia cât mai curând posibil, deoarece stabilitatea preţurilor este inclusă în mandatul BCE. Aşteptările privind inflaţia pe termen scurt au ajuns la un nivel excesiv de scăzut’, a afirmat Mario Draghi.
Orice nouă acţiune va fi aplicată după o serie de măsuri adoptate în iunie: reducerea ratei dobânzii, împrumuturi pe termen lung pentru bănci şi achiziţii de obligaţiuni ipotecare (covered bonds), iar vineri a urmat să înceapă şi programul de achiziţii de titluri de valoare garantate cu active (ABS), scrie Agerpres.
Mandatul BCE este să asigure stabilitatea preţurilor în zona euro, definită ca o rată anuală a inflaţiei de sub 2%. În luna octombrie 2014, rata anuală a inflaţiei a fost de 0,4%. Draghi a declarat recent că BCE se aşteaptă ca inflaţia să rămână la nivelul actual în lunile următoare, dar va începe să crească anul viitor.
‘Există o combinaţie de politici care au ca obiectiv stimularea creşterii economice şi majorarea ratei inflaţiei. Dacă aceste măsuri nu-şi dovedesc eficacitatea sau se vor materializa noi riscuri la adresa aşteptărilor privind inflaţia, vom adopta noi măsuri, extinzând valoarea, ritmul şi componenţa achiziţiilor’, a explicat, vineri, şeful BCE.
După declaraţiile lui Mario Draghi, euro s-a depreciat cu 0,4%, la 1,2486 dolari.
Luna trecută, BCE a început să cumpere obligaţiuni ipotecare – primul pas al programului menit să extindă bilanţul său cu până la 1.000 de miliarde de euro (1.300 de miliarde de dolari). În timp ce BCE se lupta cu inflaţia scăzută în zona euro, a adoptat şi un program de achiziţionare de obligaţiuni garantate cu active pentru a revitaliza piaţa de obligaţiuni, oferind companiilor o alternativă la finanţarea bancară.
Achiziţia de obligaţiuni s-a lovit de opoziţia Germaniei, cea mai mare economie din zona euro. Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, care face parte şi din Consiliul guvernatorilor BCE, şi-a exprimat deja obiecţiile faţă de planul de a cumpăra ABS-uri, apreciind că acest lucru va expune la riscuri bilanţul băncii centrale.
La rândul său, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, şi-a exprimat şi el opoziţia faţă de intenţia BCE, apreciind că aceste achiziţii de ABS-uri ar putea da naştere la posibile conflicte de interese între rolul de instanţă de politică monetară al BCE şi cel de supervizor bancar.