BCE va cere 326 milioane de euro pentru supervizarea sistemului bancar din zona euro
‘Suma totală a taxelor cerute de BCE pentru serviciile de supervizare a sectorului bancar din zona euro se ridică la 326 milioane de euro, în perioada 2014-2015’, a anunţat miercuri instituţia cu sediul la Frankfurt.
Taxele includ 30 milioane de euro – costuri înregistrate în ultimele două luni din 2014, când BCE şi-a asumat funcţia de supervizor al sistemului bancar din zona euro – şi 296 milioane de euro cheltuieli anticipate pentru 2015.
În luna noiembrie a anului trecut, Banca Centrală Europeană (BCE) a preluat în mod oficial atribuţiile de supervizor bancar unic în zona euro, prima etapă a uniunii bancare destinate evitării apariţiei de noi crize în Europa. Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară (SSM) va urmări cu atenţie cele mai mari 123 de bănci din zona euro, care deţin împreună peste 80% din activele bancare din regiune.
Această cifră ar urma să crească dacă unele state membre ale Uniunii Europene care nu au aderat încă la zona euro vor decide să se alăture acestui mecanism. Alte aproximativ 3.500 de instituţii bancare de importanţă mai mică vor rămâne în responsabilitate naţională de supervizare, dar BCE îşi rezervă dreptul de a prelua controlul la unele dintre ele în caz de probleme. Acest dispozitiv va fi completat de un mecanism comun de gestionare şi soluţionare a crizelor bancare (SRM), precum şi de un mecanism unificat de protejare a depozitelor, aceştia fiind cei trei piloni ai proiectului Uniunii bancare în Europa destinat evitării unei noi crize bancare cu efecte destabilizatoare asupra statelor membre şi economiilor din regiune, cum s-a întâmplat la ultima criză financiară.
Cele 123 de bănci vor trebui să plătească 289,7 milioane de euro sau 89% din totalul taxelor. Restul de 36,3 milioane de euro (sau 11% din total) va fi primit de la aproximativ 3.500 de bănci mai mici, supervizate indirect de BCE.