Astfel, BCE va impune instituţiilor de credit să dispună de capital echivalent cu 7% din activele ponderate la risc, urmând ca în cazul băncilor mari procentajul să fie de 8%.
Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze.
Preluarea supravegherii sistemului financiar al zonei euro de către BCE face parte dintr-un efort al liderilor ţărilor din uniunea monetară de a împiedica o nouă criză precum cea a datoriilor, generată în parte de expunerea băncilor faţă de datoria statelor.
Pragul de 8% este unul dintre indicatorii care vor fi folosiţi pentru a evalua stabilitatea a circa 130 de bănci anul următor. BCE introduce anticipat o serie de criterii care ar fi trebuit să intre în vigoare abia în 2019.
BCE colaborează cu Autoritatea Bancară Europeană în privinţa evaluării industriei financiare din Europa. Banca centrală va derula la începutul anului următor o verificare preliminară a riscurilor pentru a identifica portofolii de active care necesită o analiză mai atentă, după care va examina pe ansamblu calitatea bilanţurilor de active ale băncilor.
Ulterior, Autoritatea Bancară Europeană va contribui la efectuarea unor teste de stres pe parcursul anului 2014, în cadrul cărora vor fi verificate capacitatea de a rezista în situaţii economice dificile şi portofoliile de obligaţiuni guvernamentale.
Necesarul de capital al băncilor va depinde de modul în care BCE va decide să evalueze gradul de risc al activelor, posibil diferit faţă de actuala metodologie a instiuţiilor de credit, potrivit Bloomberg.
Rata de 8% a BCE este mai redusă faţă de media înregistrată de instituţiile financiare la nivel global. Băncile mari aveau la sfârşitul anului trecut rezerve de capital de 9% din activele ponderate la risc, potrivit unui raport al Comitetului Basel pentru Supraveghere Bancară.