Creşterea preţurilor de consum în zona euro a încetinit la 0,5% în luna mai 2014, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. Obiectivul BCE este să menţină inflaţia în zona euro sub nivelul de 2%.
‘Cum va reacţiona BCE dacă riscul unei perioade prelungite de inflaţie scăzute se va materializa? BCE este gata să introducă noi instrumente neconvenţionale, dacă creşte probabilitatea ca acest scenariu să se întâmple. Printre măsurile de răspuns se numără şi un program de achiziţii de active’ a declarat Vitor Constancio într-un discurs ţinut la Atena. Cu toate acestea, vice-preşedintele BCE a subliniat că o perioadă prelungită de inflaţie scăzută rămâne un scenariu puţin probabil.
La începutul acestei luni, BCE a revizuit, în jos, prognozele de inflaţie pentru zona euro până în 2016. Pentru acest an, BCE mizează pe o creştere a preţurilor în zona euro de 0,7%, mai puţin faţă de avansul de un procent preconizat în luna martie. De asemenea, potrivit noilor prognoze în 2015 inflaţia în zona euro ar urma să ajungă la 1,1%, mai puţin faţă de 1,3% cât estima anterior, şi la 1,4% în 2016, faţă de 1,5% cât prognoza în luna martie.
Tot la începutul acestei luni preşedintele BCE, Mario Draghi, a dezvăluit un pachet de măsuri destinat să evite intrarea zonei euro în deflaţie şi totodată să relanseze creşterea economică. Printre măsurile dezvăluite se numără credite ieftine pentru bănci şi, în premieră, introducerea de dobânzi negative la depozitele bancare constituite de băncile comerciale la BCE.