BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
În medie, BCE emite peste 5.000 de măsuri de supervizare pe an, de când a început supervizarea principalelor bănci din zona euro, în 2014. Dar băncile au răspuns lent solicitărilor BCE, ceea ce creează restanţe, iar BCE vrea acum să le reducă, pentru a face supervizarea sa mai eficientă.
Instituţia cu sediul la Frankfurt, care nu publică datele referitoare la cât de repede băncile procesează deciziile BCE, este din ce în ce mai frustrată de viteza acţiunilor şi intenţionează să facă presiuni sporite asupra creditorilor anul viitor, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Un purtător de cuvânt al BCE nu a dorit să facă comentarii.
Decizia vine într-un moment în care Claudia Buch (foto), preşedintele Consiliului de supraveghere al BCE, face demersuri pentru ca activitatea de supervizare să fie mai eficientă. Dar băncile sunt deja iritate de eforturile autorităţilor de reglementare de a deveni mai „băgăcioase”, în special când rivalele din SUA se aşteaptă la o abordare mai relaxată din partea viitoarei administraţii Trump.
Ca parte a strategiei BCE, creditorii vor trebui să prezinte un plan în care arată cum rezolvă constatările şi ce măsuri iau şi să demonstreze că au capacitatea de a duce la bun sfârşit acele planuri. Sunt vizate băncile care, în mod repetat, ratează termenele limită, iar cele care nu fac progrese s-ar putea confrunta cu amenzi, susţin sursele.
Măsurile BCE au diverse grade de severitate şi ating o gamă largă de probleme, de la gestionarea riscului de piaţă la guvernanţă. Ele sunt prezentate de echipele de supervizare care efectuează inspecţii speciale.
Unii şefi de bănci au declarat, sub protecţia anonimatului, că instituţiile financiare nu fac faţă volumului solicitărilor, şi trebuie să răspundă la multe constatări şi măsuri. Un director de la una dintre cele mai mari bănci din SUA a spus că solicitările BCE sunt atât de mari încât depăşesc solicitările combinate de la toate celelalte autorităţi de reglementare ale băncii.
Stabilind priorităţile pentru perioada 2025-2027, BCE a anunţat în decembrie că se va concentra „progresiv” pe remedierea riscului, în loc de identificarea riscului.
Anul viitor, instituţia se va concentra pe riscurile geopolitice, inclusiv sancţiunile financiare şi atacurile cibernetice, şi ritmul redus de creştere al economiei.