Luna trecută preşedintele BCE, Mario Draghi a provocat o mică furtună pe pieţele financiare după ce a anunţat că îmbunătăţirea ritmului de creştere ar putea oferi BCE spaţiul necesar pentru a înăspri politica monetară.
‘Reuniunea de astăzi este o oportunitate perfectă pentru a readuce pieţele în linie, dacă BCE doreşte acest lucru’, este de părere Kenneth Broux, analist la Societe Generale.
În condiţiile în care se apropie momentul în care vor fi eliminate măsurile de stimulare fără precedent adoptate de băncile centrale în ultimii ani, investitorii caută indicii care să îi ajute să determine cât de mult vor înăspri politica monetară băncile centrale şi cum se va renunţa la politicile neconvenţionale care au menţinut dobânzile la minime istorice.
Un subiect important pe agenda discuţiilor oficialilor BCE este dacă gardienii euro ar trebui să renunţe la promisiunea de a majora volumul sau durata achiziţiilor de active dacă perspectiva se va înrăutăţi, un subiect discutat deja la reuniunea precedentă când au fost excluse noi reduceri de dobândă.
Majoritatea analiştilor intervievaţi de Reuters nu se aşteaptă la o modificare a statu quo-ului la reuniunea de joi, dar o mică minoritate a prognozat o modificare în discursul oficialilor BCE. Instituţia de la Frankfurt îşi va anunţa deciziile de politică monetară la ora 11:45 GMT, urmând ca la ora 12:30 GMT să înceapă conferinţa de presă a lui Mario Draghi.
Deşi BCE nu este presată să ia o decizie acum cu privire la viitorul achiziţiilor de active, acestea ar urma să înceteze la finele anului. În consecinţă, analiştii cred că în septembrie, sau cel mai târziu în octombrie, oficialii BCE vor trebui să decidă dacă prelungesc aceste achiziţii sau le reduc. Majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters se aşteaptă la o reducere a achiziţiilor de active începând de anul viitor.