BCE va preschimba obligaţiunile elene pe care le deţine sub valoarea nominală

Banca Centrală Europeană (BCE) va participa la restructurarea datoriei Greciei prin preschimbarea obligaţiunilor elene pe care le deţine sub valoarea nominală, pentru a reduce datoria statului elen cu până la 11 miliarde euro, şi ar putea face chiar profit din această tranzacţie.
Economica.net - mie, 08 feb. 2012, 12:41

Grecia se află în negocieri şi pentru reducerea, cu cel puţin 50%, a datoriilor de circa 200 de miliarde de euro către creditorii privaţi.

BCE a cumpărat obligaţiuni ale Greciei de pe piaţa secundară anul trecut, la preţuri sub valoarea nominală, în încercarea de a susţine costurile de împrumut ale ţării.

Banca acceptat preschimbarea obligaţiunilor sub valoarea nominală, dar nu va accepta pierderi, scrie Wall Street Journal, citând surse apropiate situaţiei. Nu este clar încă dacă BCE va preschimba obligaţiunile la preţul la care le-a cumpărat sau va înregistra chiar profit, au declarat sursele citate, apropiate negocierilor pentru reducerea datoriilor.

Portofoliul de obligaţiuni elene al BCE este estimat de presa internaţională la circa 50 de miliarde de euro.

Banca centrală a făcut concesii cheie în privinţa portofoliului de obligaţiuni elene, care vor contribui la reducerea datoriilor ţării şi vor facilita progresele către un nou pachet de ajutor extern, însă aceastea sunt condiţionate de încheierea cu succes a discuţiilor cu investitorii privaţi.

Decizia BCE va acoperi parţial un deficit de fonduri în finanţele statului elen, susţinând astfel negocierile cu investitorii privaţi pentru restructurarea datoriei şi discuţiile cu finanţatorii internaţionali, statele din zona euro şi FMI, pentru noul pachet de împrumuturi, circa 130 de miliarde de euro.

BCE a cumpărat obligaţiunile elene cu discount faţă de valoarea nominală, iar până în prezent a insistat ca aceastea să fie răscumpărate la valoarea nominală. Concesia BCE înseamnă că de discount ar beneficia Grecia şi nu BCE.

Creditorii instituţionali ai Greciei se află sub presiune să accepte concesii, deoarece acordul cu investitorii privaţi, care ar şterge circa 100 de miliarde de euro din datoriile ţării, nu va reduce povara datoriilor în măsura cerută de FMI, pentru a deveni sustenabilă.

BCE ar putea accepta o reducere a datoriilor Greciei cu până la 11 miliarde de euro, au afirmat oficiali apropiaţi situaţiei, aceasta fiind diferenţa dintre preţul la care BCE a cumpărat obligaţiunile pe piaţa secundară şi valoarea nominală. Reducerea datoriilor Greciei ar putea fi însă mai mică dacă banca insisită să facă şi profit, scrie Wall Street Journal.

Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze.

Ideea este ca BCE să prschimbe obligaţiunile elene pe care le deţine cu altele de la Facilitatea Europeană pentru stabilitate Financiară (EFSF). Fondul de urgenţă al zonei euro le va returna Greciei, care se va angaja să plătească FESF preţul la care acestea au fost răscumpărate.

Sursele citate au declarat că o altă opţiune discutată, ca băncile naţionale din zona euro, care deţin obligaţiuni elene de circa 12 miliarde de euro, să participe la reducerea datoriilor, a fost rspinsă de BCE.

Odată cu deteriorarea economiei, deficitul din finanţele Greciei au crescut. Deficitul ar putea fi acoperit prin noi împrumuturi, care ar creşte însă povara îndatorării ţării, considerată deja prea ridicată, pierderi mai mari pentru creditorii privaţi sau concesii din partea investitorilor instituţionali, între care şi BCE.

În timp ce BCE ar putea contribui cu 11 miliarde de euro la acoperirea acestui deficit de 15 miliarde de euro, nu este clar cum va fi acoperit restul.

Miniştrii de Finanţe din zona euro se vor întâlni joi pentru a discuta al doilea pachet de ajutor extern pentru Grecia, a declarat, marţi, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble.

Grecia are de acoperit o scadenţă de 14,5 miliarde de euro în martie, iar fără al doilea pachet de împrumutiri externe, de 130 de miliarde de euro, ţara ar putea intra în încetare de plăţi.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Antreprenorii români sunt adevăratele modele de creştere pe care trebuie să le urmeze economia noastră
Ciolacu: Antreprenorii români sunt adevăratele modele de creştere pe care trebuie să le urmeze economia noastră
Antreprenorii români sunt ''adevăratele modele de creştere'' pe care trebuie să le urmeze economia noastră, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, care a subliniat că pentru el şi colegii......
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna noiembrie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de ...
Doi români i-au atras atenția lui Emmanuel Macron cu o inovație tech contra dezinformării
Doi români i-au atras atenția lui Emmanuel Macron cu o inovație tech contra dezinformării
Un proiect inovator dezvoltat de compania românească TechWave Development și finanțat de inițiativa Next Generation ...
Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia
Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a declarat vineri că există progrese evidente ...