BCE va restabili accesul băncilor greceşti la finanţarea sa ieftină
Accesul la finanţarea oferită de BCE ar reprezenta un nou pas spre normalizarea unei economii care se află în continuare în recesiune, afectată de controalele de capital şi ajustările impuse conform celui de-al treilea program de asistenţă internaţională, în valoare de 86 miliarde de euro, de care a beneficiat Grecia după 2010.
Începând de anul trecut, băncile greceşti nu mai au acces la principalele operaţiuni de refinanţare derulate de BCE şi se bazează pe o facilitate care permite furnizarea de lichiditate în situaţii de urgenţă, dar în cadrul căreia dobânzile percepute sunt estimate a fi cu 100 până la 150 de puncte de bază peste dobânda de referinţă a BCE.
Potrivit unor surse citate de Reuters, la reuniunea de miercuri a Consiliului guvernatorilor BCE ar urma să fie reintrodusă o ‘excepţie’ care să permită BCE să accepte obligaţiuni guvernamentale greceşti drept garanţii, chiar dacă aceste obligaţiuni nu au ratingul necesar pentru a fi acceptate la operaţiuni de refinanţare derulate de BCE. În prezent, obligaţiunile greceşti sunt catalogate drept ‘junk’ de agenţiile de rating, în timp ce ratingul minim pentru titlurile acceptate de BCE ca garanţii de la băncile comerciale în cadrul operaţiunilor de creditare este ‘BBB minus’, ultimul din categoria investment grade.
În cursul unei audieri care a avut loc marţi în Parlamentul European, preşedintele BCE, Mario Draghi a declarat că Grecia a făcut progrese semnificative care să îi permită să beneficieze de o nouă tranşă din programul de asistenţă iar consiliul guvernatorilor BCE va lua în considerare restabilirea accesului băncilor greceşti la finanţarea sa ieftină.
Scutirea de la cerinţa privind ratingul minim pentru titlurile acceptate de BCE va fi şi primul pas spre includerea Greciei în programul de achiziţii de active în valoare de 1.740 miliarde de euro demarat de BCE însă acest lucru va necesita noi discuţii şi o revizuire a sustenabilităţii datoriei Greciei.
După mai multe luni de negocieri dificile cu privire la măsurile de austeritate şi reformele cerute Greciei, miniştrii de finanţe din zona euro şi-au dat acordul, la reuniunea din data de 24 mai, pentru reluarea asistenţei financiare acordate statului elen, în conformitate cu acordul convenit în luna iulie 2015. Dar Eurogrupul a impus şi o serie de noi condiţii Atenei, în special cu privire la privatizări.