Bloomberg: BCE va sprijini ţările din Europa de Est pentru a evita extinderea crizei din Grecia

Economica.net
03 07. 2015
1277244240_sofia_bulgaria_europe_sofia_41312100

Potrivit surselor, BCE va oferi Bulgariei acces la operaţiunile sale de refinanţare şi, de asemenea, va oferi euro pentru sistemul bancar bulgar în schimbul unor garanţii eligibile. Informaţia nu a fost confirmată, însă, nici de BCE şi nici de Banca Naţională a Bulgariei.

Europa de Est riscă să fie afectată de turbulenţele din Grecia prin schimburile comerciale şi legăturile financiare, în condiţiile în care primele patru mari bănci greceşti (Piraeus Bank SA, Eurobank Ergasias SA, National Bank of Greece şi Alpha Bank AE) controlează aproximativ 28% din activele bancare din Bulgaria şi 12% în cazul României.

‘Ameninţarea unui ‘Grexit’ aruncă un nor negru asupra perspectivei regiunii. Legăturile cu Grecia sunt considerabile în unele locuri, inclusiv în Bulgaria şi România’, au apreciat analiştii de la Capital Economics.

În timp ce leva bulgărească este legată de euro, leul românesc s-a depreciat cu 0,7% în raport cu moneda unică în cursul acestei săptămâni. Luna trecută, reprezentanţii Comisiei Europene au apreciat că progresul general în implementarea măsurilor agreate de comun acord nu a fost suficient, în special în ceea ce priveşte politica fiscală, pentru a se ajunge la un acord, în condiţiile în care actualul acord expiră în luna septembrie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că discuţiile cu Comisia Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional trebuie să continue pentru că acordurile cu aceste instituţii nu reprezintă doar ancore, ci dau credibilitate României.

Bloomberg subliniază că aceasta nu este prima dată când BCE joacă rol de ancoră pentru micile sate membre UE din afara zonei euro. În luna octombrie 2008, în cel mai grav moment al crizei financiare mondiale, BCE a acordat credite de până la cinci miliarde de euro Băncii Naţionale a Ungariei.