Luna trecută, depozitele constituite de sectorul privat în băncile din Cipru au scăzut cu 0,7% comparativ cu martie, ajungând la 34,3 miliarde de euro. Valoarea depozitelor este cu aproximativ 32% sub nivelul record de 50,5 miliarde de euro înregistrat în mai 2012.
După lungi negocieri, reprezentanţii FMI, UE, BCE au acceptat, în 2013, să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului său financiar. În luna martie 2013, Ciprul a luat o decizie fără precedent în zona euro, aceea de a impune restricţii asupra mişcărilor de capital. Scopul acestei măsuri a fost acela de a se evita o fugă la ghişeele băncilor, după ce deponenţii au fost obligaţi să participe cu fondurile proprii la recapitalizarea primei bănci, iar cea de-a doua mare bancă din ţară a fost închisă. Treptat, aceste restricţii au fost relaxate, retragerile de numerar de la ATM-uri fiind limitate la 300 de euro pe zi.
În Italia, depozitele constituite de sectorul privat în bănci au scăzut în aprilie cu 0,9%, comparativ cu un declin similar în martie, în schimb a crescut valoarea depozitelor în băncile din Grecia (0,5%) şi Portugalia (0,8%), arată datele BCE.