BCE vrea măsuri în valoare de 1.500 miliarde de euro pentru a contracara criza coronavirusului – surse

Banca Centrală Europeană (BCE) le-a spus miniştrilor de Finanţe din zona euro că în acest an zona euro ar putea avea nevoie de măsuri fiscale în valoare de 1.500 miliarde euro pentru a contracara criza economică provocată de pandemia de COVID-19, au declarat o serie de oficiali pentru Reuters, citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 08 apr. 2020, 08:35
BCE vrea măsuri în valoare de 1.500 miliarde de euro pentru a contracara criza coronavirusului - surse

Cu toate acestea, la videoconferinţa miniştrilor europeni de Finanţe, care s-a încheiat miercuri după 16 ore de discuţii fără un acord, Germania, Olanda şi alte state din nordul Europei s-au declarat dispuse să susţină măsuri UE în valoare de doar 500 miliarde de euro, susţin oficialii care au participat la această reuniune.

De asemenea, la aceeaşi reuniune Comisia Europeană a prezentat o serie de estimări conform cărora economia blocului comunitar ar putea să înregistreze o contracţie de 10% în acest an, însă chiar şi aşa miniştrii europeni de Finanţe au rămas divizaţi şi nu au reuşit să cadă de acord asupra unui text comun, în principal din cauza opoziţiei exprimate de Olanda şi Italia. Potrivit oficialilor, Italia ar fi vrut un acord mai ambiţios cu referinţe mai clare la viitoarele emisiuni comune de obligaţiuni, în timp ce Olanda a militat pentru introducerea de condiţii pentru orice linie de credit de la UE acordată ţărilor în nevoie.

Preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno, a convocat o nouă reuniune a miniştrilor europeni de Finanţe pentru ziua de joi. „După 16 ore de discuţii, ne-am apropiat de un acord, dar nu am ajuns încă acolo. Am decis să suspend Eurogrupului care va continua mâine, joi”, a scris Mario Centeno pe contul său de Twitter.

Discuţiile miniştrilor de Finanţe se concentrează pe trei direcţii: acordarea de împrumuturi de la fondul de salvare al zonei euro (MES), un fond de garanţii pentru companii şi sprijinirea schemelor de şomaj parţial. În schimb, nu se întrevede încheierea unui acord privind emiterea unor obligaţiuni comune, aşa cum au cerut Italia şi Spania, cele mai afectate de pandemie, pe fondul opoziţiei Germaniei şi Olandei.

Dacă se va ajunge la un acord, propunerile miniştrilor de finanţe urmează să fie aprobate de şefii de stat şi de guvern din statele membre UE.

 

Te-ar mai putea interesa și
Kontron majorează cu peste 75 de milioane lei capitalul subsidiarei sale din România prin conversia unei creanţe
Kontron majorează cu peste 75 de milioane lei capitalul subsidiarei sale din România prin conversia unei creanţe
Capitalul social al Kontron Services România, unul dintre cei mai mari integratori de soluţii IT&C şi IoT din ţara noastră, a fost majorat cu peste 75 de milioane lei prin conversia unei......
Schimb valutar de 1,19 miliarde euro pentru companiile românești la 10 luni din 2024
Schimb valutar de 1,19 miliarde euro pentru companiile românești la 10 luni din 2024
Valoarea totală a tranzacţiilor de schimb valutar efectuate de către companiile româneşti pe una dintre platformele ...
Xiaomi a vândut peste 100.000 de unități din modelul auto SU7
Xiaomi a vândut peste 100.000 de unități din modelul auto SU7
CEO-ul Xiaomi, Lei Jun, a declarat azi că livrările de vehicule electrice din seria SU7 au depășit 100.000 de unități. ...
Poșta Română vrea să închidă toate oficiile poștale. ”Nu sunt profitabile și nu au niciun viitor” – directorul general
Poșta Română vrea să închidă toate oficiile poștale. ”Nu sunt profitabile și nu au niciun viitor” – directorul ...
Poșta Română vrea ca în următorii ani să închidă toate oficiile poștale pe care le deține, spațiile urmând să ...