BCE vrea să atenueze impactul ratelor dobânzii asupra băncilor
‘Analizând ce putem face dacă decidem să adoptăm noi măsuri de relaxare a politicii monetare, va trebui să diminuăm efectele acestor măsuri asupra băncilor, aşa cum au făcut alte state. Pe ansamblu, efectele politicii BCE asupra băncilor sunt pozitive’, a declarat Vitor Constancio la un eveniment desfăşurat la New York.
Luna trecută, Banca Centrală Europeană a decis să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care staţionează din luna septembrie 2014. De asemenea, BCE a menţinut dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,30% şi dobânda la depozite la minus 0,30%.
Investitorii şi şefii băncilor din zona euro sunt îngrijoraţi de impactul ratelor scăzute ale dobânzilor asupra profitabilităţii pe termen lung.
De asemenea, Vitor Constancio a explicat că dacă deteriorarea perspectivelor economice va determina BCE să amâne revenirea la ţinta de inflaţie de aproape 2%, atunci Consiliul guvernatorilor BCE ‘ar putea foarte bine decide să acţioneze’.
Banca Centrală Europeană mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%. Însă, inflaţia în zona euro a fost sub această ţintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar şi în teritoriu negativ, în condiţiile în care preţul petrolului s-a redus semnificativ. următoarea şedinţă de politică monetară a BCE este programată în 10 martie.