BCE vrea să împrumute mai multe obligaţiuni suverane pentru a evita îngheţarea pieţei repo

Banca Centrală Europeană (BCE) studiază mijloacele prin care poate să-şi majoreze împrumuturile de obligaţiuni suverane pentru a evita îngheţarea pieţei de finanţare pe termen scurt, estimată la 5.500 miliarde de euro, au declarat miercuri, pentru Reuters, mai multe surse din interiorul Eurosistemului, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 23 nov. 2016, 15:46
BCE vrea să împrumute mai multe obligaţiuni suverane pentru a evita îngheţarea pieţei repo

În cadrul politicii sale de relaxare cantitativă, BCE a achiziţionat obligaţiuni emise de ţările din zona euro în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro. Deocamdată, cea mai mare parte din aceste obligaţiuni se află în bilanţul BCE, dar, procedând astfel, BCE privează de un ingredient cheie operaţiunile de tip ‘repo’, în cadrul cărora instituţiile financiare se împrumută între ele pe baza unor garanţii formate în mod normal din obligaţiuni emise de statele cu ratinguri mari, cum este Germania. Operaţiunile de tip ‘repo’ sunt utilizate şi de fondurile de investiţii pentru a-şi finanţa operaţiunile de trading, iar la rândul său BCE le consideră unul dintre principalele canale de transmisie a politicii sale monetare în economie.

O îngheţare a operaţiunilor de tip ‘repo’ riscă să submineze eficacitatea politicii monetare a BCE prin frânarea împrumuturilor acordate între instituţiile financiare şi ar lăsa pieţele de obligaţiuni vulnerabile la mişcările bruşte. Pentru a evita aceste riscuri, BCE vrea să facă mai uşor pentru bănci să împrumute obligaţiunile pe care BCE le-a achiziţionat şi astfel aceste titluri să poată fi utilizate drept garanţii pentru împrumuturile repo, au declarat sursele pentru Reuters.

Printre posibilele modificări analizate de BCE se numără reducerea comisioanelor pentru firmele care nu returnează la timp titlurile pe care le-au împrumutat, acceptarea de noi tipuri de garanţii şi prelungirea duratei împrumuturilor.

‘Dacă lichiditatea se reduce, vor fi mai multe falimente, iar băncile vor fi mai prudente în materie de stimulare a pieţei’, a declarat una dintre surse.

De asemenea, sursele au precizat că acest subiect va fi discutat la reuniunea de politică monetară din 8 decembrie, când consiliul guvernatorilor BCE va decide o eventuală prelungire a achiziţiilor de obligaţiuni şi după luna martie 2017. Deciziile cu privire la împrumuturile de obligaţiuni vor depinde de modificările adoptate de BCE pentru programul său de relaxare cantitativă şi este posibil să nu fie adoptate în cursul acestui an, au mai spus sursele.

Cel mai mare obstacol în calea planurilor BCE ar urma să îl reprezinte Germania, singura ţară mare din zona euro cu un rating ‘AAA’ din partea principalelor agenţii de evaluare. În prezent, BCE deţine peste un sfert dintre obligaţiunile suverane germane, astfel că fondurile sunt obligate să plătească un randament de 1,5% pentru a împrumuta o obligaţiune germană pe zece ani faţă de aproximativ 0,40% în urmă cu un an.

Cu toate acestea, o eventuală decizie a consiliului guvernatorilor BCE va trebui implementată de băncile centrale naţionale, care deţin o mare parte dintre titlurile achiziţionate de BCE, ceea ce ar putea determina unele dintre băncile centrale să se opună unor măsuri pe care le consideră prea radicale, susţin sursele.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Anul acesta România intră în Schengen și cu frontierele terestre. Nu plec din funcția de premier până nu intrăm în Schengen
Ciolacu: Anul acesta România intră în Schengen și cu frontierele terestre. Nu plec din funcția de premier până nu ...
Premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD şi candidat al partidului în alegerile prezidenţiale, a declarat vineri, la Ploieşti, că anul acesta România va intra în spaţiul Schengen şi cu......
Poșta Română și-a înnoit flota cu 20 de mopede electrice (Video)
Poșta Română și-a înnoit flota cu 20 de mopede electrice (Video)
Poşta Română şi-a înnoit flota cu 20 de motoscutere electrice, acestea înlocuind vechea flotă de mopede, achiziţionată ...
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. Profitul net a depășit 302 milioane de lei
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. ...
Grupul Electrica raportează că în primele nouă luni ale anului 2024 a înregistrat un rezultat EBITDA în valoare de ...
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Rezultatele financiare înregistrate de Patria Bank la 30 septembrie 2024 prezintă un profit net de 27,4 milioane de lei ...