BCR a trecut pe profit anul trecut: 600 milioane de lei net
BCR a trecut anul trecut pe profit, tocmai datorită „unui rezultat operaţional excelent, care a compensat costurile de risc încă ridicate, de asemenea considerând efectul pozitiv cu caracter singular al eliberărării de pasive fiscale în T2 2013, în valoare de 560,8 milioane RON (127,7 milioane EUR)”, se spune în comunicatul BCR.
Rezultatul operaţional a fost mai bun din cauza creşetrii veniturilor din comisioane, căci veniturile din dobânzi au scăzut.
Rezultatul operaţional a fost de 2,48 miliarde lei (563,4 milioane euro), în creştere 5,6% faţă de valoarea de 2,35 miliarde lei din 2012. Venitul operaţional a scăzut cu 1,2%, la 3,99 miliarde lei (902,9 milioane euro). Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 10,9%, la 1,5 miliarde lei (339,5 milioane euro).
BCR si-a menţinut poziţia de lider de piaţă după active, în pofida scăderii activelor totale cu 8,9%, până la 66,728.8 mil. lei (14.924.8 milioane EUR) la 31 decembrie 2013, faţă de 73.287 milioane lei (16.489
milioane EUR) la 31 decembrie 2012.
„Am îndeplinit o misiune dificilă în anul 2013, reatingând pragul de rentabilitate, fără a considera efectele cu caracter singular, şi, mult mai important, luând măsuri decisive în ceea ce priveste costurile, organizarea şi strategia menite a consolida fundamentele BCR ca lider al sistemului bancar din România”, spune Tomas Spurny, preşedintele BCR.
Rezultatul a fost influenţat de un venit net din dobânzi mai mic, compensat însă de scăderea costurilor, ca rezultat al programului de redresare a băncii.
Costul net cu provizioanele de risc aferente creditelor a scăzut în mod semnificativ, cu 41,2%, până la 2,13 miliarde lei (482,6 milioane euro).
Rata creditelor neperformante a fost de 29,2%, apropiată de cea din trimestrele anterioare, după eforturile BCR de recuperare, vânzarea de portofolii şi în pofida reducerii portofoliului total de credite.
Rata de acoperire a creditelor neperformante a fost de 65,8% la finalul lunii decembrie 2013 (de la 58,6% la sfârşitul anului 2012).
Volumul agregat al creditelor acordate clienţilor (înainte de provizionare, IFRS) a scăzut cu 12,2%, la 46,73 miliarde lei (10,45 miliarde euro), activitatea nouă de creditare fiind afectată de cererea slabă şi reuşind doar parţial să compenseze rambursările şi contracţia portofoliului de credite. Banca intenţionează să se concentreze asupra creditării în lei, astfel încât să inverseze combinaţia de valute în cadrul portofoliului de credite pe termen mediu şi lung.
Sumele datorate clienţilor au scăzut cu 1%, la 37,49 miliarde lei (8,38 miliarde euro).
„BCR dispune de o lichiditate puternică şi o bază de capital solidă, cu mult peste minimele de reglementare: rata capitalului de rang 1+2 pentru grupul BCR se situa la 24,9% (conform IFRS), rata de solvabilitate de 14,7% (standarde locale, doar banca) în decembrie 2013”, menţionează banca.
Datele sunt neauditate, consolidate şi elaborate în conformitate cu standaredele internaţionale de contabilitate, IFRS, referindu-se la activitatea grupului Banca Comercială Română.
Preşedintele BCR, Tomas Spurny, a declarat în comunicat că banca a îndeplinit o misiune dificilă anul trecit, reatingând pragul de rentabilitate, fără a considera efectele cu caracter singular, şi că prioritatea în anul în curs este creşterea afacerilor sănătoase.
„Va trebui în continuare să facem faţă provocărilor importante care se ivesc, nu în ultimul rând reducerea stocului de împrumuturi neperformante, în contextul unei creşteri economice promiţătoare, care întârzie, totuşi, a se manifesta printr-o cerere de creditare mai solidă”, a spus el.
BCR estimează pentru acest an un profit de 647 milioane lei, pe fondul unui uşor avans al creditării, de la 47,6 miliarde lei (septembrie 2013) la 48,16 miliarde lei, corespunzător unei rate de 8,1% a rentabilităţii capitalurilor proprii, care vor creşte cu 600 milioane lei, la peste 8 miliarde lei.
„Prioritatea noastră în anul 2014 este creşterea afacerilor sănătoase, cu un accent special dedicat eficienţei si capacităţii noastre de orientare către clienţi. Va trebui în continuare să facem faţă provocărilor importante care se ivesc, nu în ultimul rând reducerea stocului de împrumuturi neperformante, în contextul unei creşteri economice promişătoare, care întârzie, totuşi, a se manifesta printr-o cerere de creditare mai solidă”, a declarat Tomas Spurny, preşedintele Băncii Comerciale Române.