Activele BCR BpL erau la finele anului trecut de aproximativ 1,5 miliarde lei, cu 58% mai mult faţă de finalul anului 2011. Numărul de clienţi a crescut de la 250.000 la 304.000.
„Deşi mediul economic a continuat să fie dificil, clienţii BCR Banca pentru Locuinţe au continuat să economisească şi să investească pentru îmbunătăţirea locuinţelor. Astfel, depozitele atrase de bancă au înregistrat creşteri de 63% faţă de finalul anului 2011, iar creditele trase în cursul anului 2012 au fost de 11 ori mai mari decât cele din anul 2011, cu un ritm lunar de creştere de circa 20% în cea de-a doua parte a anului”, a declarat într-un comunicat Carmen Schuster, vicepreşedinte BCR Banca pentru Locuinţe.
Banca ocupă locul 25 în topul sistemului bancar în funcţie de active, urcând de pe a 30-a poziţie, evoluţie influenţată în special de creşterea volumului depozitelor atrase de la clienţi.
Portofoliul de contracte de economisire-creditare al BCR Banca pentru Locuinţe a urcat cu peste 20%, la 304.000, suma medie contractată de către clienţi crescând de la 38.000 lei în 2011 la 41.000 lei.
„Faţă de creditele trase în cursul anului 2011 (3,95 milioane lei), creditele trase în cursul anului 2012 au fost de 11 ori mai mari (45,2 milioane lei). Portofoliul total de credite al BCR Banca pentru Locuinţe se ridica la finalul anului 2012 la aproximativ 49 milioane lei”, se menţionează în comunicat.
BCR Banca pentru Locuinţe, din grupul BCR, deţinut de Erste, acordă finanţare pentru investiţii în domeniul locativ, precum modernizarea, extinderea, cumpărarea unei locuinţe, a unei case sau a unui teren, refinanţarea unor credite pentru domeniul locativ sau constituirea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ.
„Sistemul de economisire-creditare este perceput de clienţi din ce în ce mai atractiv prin beneficiile cumulate ale etapelor sale, respectiv prin câştigurile obţinute în faza de economisire, dar şi de posibilitatea de a obţine un credit avantajos, în lei, cu dobândă mică şi fixă pe toată perioada derulării sale. Sistemul este foarte stabil, nu este afectat de riscul valutar, dobânzile nu fluctuează, ratele creditului sunt fixe pe toata perioada contractului, ceea ce constituie avantaje majore pentru românii care îşi fac planuri pe termen mai lung pentru îmbunătăţirea confortului locativ”, a declarat Schuster.
Conform statisticilor BCR BpL, peste 40% dintre români au economisit în cursul anului 2012, faţă de 23% în 2010 şi 36% în 2011. Sumele medii economisite au crescut în ultimii ani, la circa 116 euro/lună în 2012.
Circa 68% dintre români vor să investească în îmbunătăţirea condiţiilor locative în următorii cinci ani, iar 38% au planuri de îmbunătăţiri locative în următoarele 12 luni.
Clienţii care încheie un contract de economisire-creditare şi economisesc o perioadă de timp au ulterior posibilitatea accesării unui credit cu dobândă fixă. În fiecare an, clienţii primesc la depunerile efectuate în anul respectiv o primă de stat de 25% pe an, până la 250 de euro, la care se adaugă dobânda băncii.
În acest domeniu activează, pe lângă BCR BpL, şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, parte a grupului austriac Raiffeisen.