BCR BpL: Economisirea regulată pentru situaţia locativă a copiilor prinde rădăcini în comportamentul românilor

Investiţia în casă nouă este considerată de multe familii o investiţie majoră, iar famiile din România utilizează cadrul legal aplicabil sistemului BAUSPAR (economisire-creditare în scop locativ) pentru a-şi maximiza rezultatele economisirii prin încheierea de contracte de economisire-creditare tuturor membrilor unei familii, inclusiv copiii şi seniorii, reiese din studiile de piaţă derulate de BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) cu sprijinul IRSOP.
Economica.net - lun, 09 nov. 2015, 11:39
BCR BpL: Economisirea regulată pentru situaţia locativă a copiilor prinde rădăcini în comportamentul românilor

În portofoliul BCR Banca pentru Locuinţe există aproape 41.000 contracte (circa 10% din totalul contractelor) cu titulari minori (sub 18 ani).

În acest context, cu unul din 10 contracte semnate în numele titularilor minori, România se înscrie în tendinţa pieţelor din UE unde sistemul de economisire-creditare funcţionează de zeci de ani, iar ponderea contractelor încheiate în numele copiilor este chiar dublă, susţine BCR BpL. Astfel, în Austria fiecare al cincilea contract de economisire creditare este semnat în favoarea unui copil, iar în Cehia fiecare al şaselea contract, scrie Agerpres.

Conform studiilor de piaţă, din 1,8 milioane de gospodării urbane cu copii sub 18 ani, 1,19 milioane sunt gospodării cu un copil sub 18 ani, 550.000 sunt gospodării cu doi copii sub 18 ani şi 60.000 gospodării cu mai mult de trei copii sub 18 ani.

‘Din totalul familiilor cu copii, peste 800.000 gospodării sunt interesate de încheierea unui contract de economisire-creditare pentru copii, invocând că argumente ‘cumpărarea unei locuinţe’, ‘posibilitatea de a lua un credit imobiliar’, ‘fond de economisire în vederea obţinerii unui credit’. Astfel, investiţia economiilor şi accesarea unui credit pentru a fi investit în locuinţa comună devine un act de solidaritate între generaţii’, reiese din studiile de piaţă derulate de IRSOP pentru BCR BpL.

Românii vor să economisească pentru copii, motivaţia economisirii fiind însă diferită faţă de pieţele mai dezvoltate din UE: 60% dintre cei care economisesc pun bani deoparte pentru situaţii neprevăzute, 34% pentru viitorul copiilor lor, iar 26% pentru renovarea/modernizarea locuinţei.

Prin încheierea unui contract de economisire creditare, la împlinirea vârstei de 18 ani, un tânăr îşi poate investi banii în confortul locativ utilizând sumele acumulate, cât şi creditul cu dobânda fixă pe toată perioada de creditare. Banii pot fi utilizaţi pentru orice investiţie în domeniul locativ: extindere sau avans pentru o locuinţă. Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ educa familiile – atât părinţii cât şi copii – să-şi planifice investiţiile în sporirea confortului locativ, se arată în studiul IRSOP.

Produsele de economisire-creditare sunt produse care au un ciclu de viaţă lung. Clientul încheie un contract de economisire-creditare la o sumă care reflectă intenţiile lui în domeniul locativ. Depune lunar (sau anual) o anumită sumă de bani în contul contractului sau de economisire-creditare, până ajunge la suma economisită de 40% – 50%, în funcţie de tipul contractului de economisire-creditare. Acest tip de abordare a asigurării confortului locativ în viitor impune o planificare a resurselor financiare proprii şi o disciplină financiară individuală pe un timp îndelungat; de asemenea, el încurajează iniţiativa proprie a cetăţeanului de a se implică în îmbunătăţirea condiţiilor locative proprii.

Statul încurajează efortul cetăţeanului de a se preocupa de îmbunătăţirea propriei situaţii locative prin depuneri regulate, de a renunţa la consumul imediat în beneficiul investiţiilor pe termen lung în domeniul locativ, prin prima de stat (25%, nu mai mult de echivalentul în lei a 250 euro/anual pentru sumele depuse anual). La finalizarea procesului de economisire şi în funcţie de îndeplinirea condiţiilor de repartizare, clientul dobândeşte dreptul de a accesa un credit de 50% – 60% din suma contractată din partea băncii de economisire-creditare. Atât pentru sumele economisite cât şi pentru cele de creditare banca oferă dobânzi fixe.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România. BCR oferă o gamă extinsă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 22 de centre de afaceri şi 23 de birouri mobile dedicate companiilor şi 509 unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din întreagă ţară cu peste 10.000 de locuitori.

Te-ar mai putea interesa și
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune asupra unei......
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...
Clinica Medikali prognozează că va realiza o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de lei până la sfârșitul lui 2024
Clinica Medikali prognozează că va realiza o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de lei până la sfârșitul lui ...
Medikali, clinică medicală privată cu acționariat 100% românesc și care aniversează doi ani de activitate, anunță ...