Prin comunicatul său, AIPC anunţă, de fapt, că se solidarizează astfel cu investitorii care au reclamat BCR, Banca ar fi trebuit să satisfacă toate ordinele de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a unor produse structurate sofisticate, emise de Erste Bank. BCR are calitatea de „furnizor de lichiditate“, adică trebuie să asigure execuţia ordinelor date de alţi investitori în condiţiile în care sunt emise produsele.
Compania Muntenia Imobiliare Development, a cerut la Tribunalul București daune de 139,000 euro, confirmă Nicolae Gherguş, directorul general al casei de brokeraj Confident Invest, al cărei client este compania. Nici Gherguş nici BCR nu au dorit să comenteze.
Produsele structurate în cauză sunt aşa numitele „certificate turbo“ (produse care sunt construite cu un „levier“, un multiplicator al eventualelor câştiguri, sau pierderi). BCR ar fi indus în eroare investitorii, lăsându-i să creadă că asigură lichiditatea sistemului de tranzacţionare, adică au capacitatea de a onora „pariurile“ făcute prin produsele respective.
BCR nu ar fi ” acordat egalitate de tratament investitorilor în închiderea poziţiilor acestora, deoarece a oferit cotaţii şi a închis poziţii în mod discriminatoriu doar pentru anumiţi intermediari”. Neregulile s-ar fi produs în 5 augut, potrivit ziarului Bursa.
Altfel spus, ca furnizor de lichiditate, BCR ar fi trebuit să fie contra-partea invetitorilor şi în tranzacţiile prin care aceştia urmau să-şi încaseze profitul, dar în momentul respectiv „cotaţiile BCR au dispărut misterios din piaţă“. BCR ar fi revenit prea târziu cu scuze, dar şi cu cotaţii de care ar fi beneficiat doar unii dintre investitori – se spune în descrierea situaţiei de către ziarul Bursa.
Consiliul director al Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a cerut azi Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) să facă ceea ce Comisia spune că face deja de câteva luni, potrivit informaţiilor din piaţă.
Reprezentanții investitorilor de la AIPC spun în comunicatul lor că au în vedere „acuzațiile aduse conducerii executive a Bursei, conform cărora [aceasta] nu a supravegheat temeinic activitatea BCR, în calitate de furnizor de lichiditate pentru produsele structurate emise de Erste Bank“, precum şi reclamaţiile investitorilor. La vremea respectivă, reclamaţiile respective au fost interpretate ca un pretext pentru demiterea lui Valentin Ionescu, în condiţiile în care conducerea Bursei se afla sub presiunea unor alegeri anticipate.