BCR, despre procesul colectiv: ÎCCJ impune doar renegocierea dobânzilor variabile, nu marja fixă iniţială plus Euribor
„Dobânzile variabile din contractele de credit supuse analizei în cauza de față nu vor putea fi determinate pe mecanismul: Euribor + marja fixă din contractele inițiale, nici pentru perioada de dinainte de sesizarea instanței de judecată, nici pentru perioada rămasă până la rambursarea integrală a fiecărui împrumut.
Până la momentul redactării deciziei pronunțată la data de 20.10.2015, putem doar afirma că obligația ce ar putea stabilită de instanța de recurs în sarcina ambelor părți la contractul de credit este aceea de se stabili de către acestea, un nou nivel al dobânzii variabile pe bază de negociere”, precizează BCR.
Referitor la comisioanele din contractele de credit constatate drept abuzive de instanţă, banca notează că acestea nu vor fi eliminate decât de la caz la caz, din contractele anumitor clienţi.
Astfel, în cazul comisionului de acordare credit, acesta va fi eliminat din contractele a 13 clienţi din cei 207 care au chemat banca în judecată, acolo unde era suprapus cu comisionul de analiză dosar, susţine BCR.
În cazul comisionului de administrare, instanţa va dispune ca valoarea acestuia să fie raportată la soldul rămas de plată, şi nu la soldul iniţial din contract (adică valoarea totală a împrumutului), iar banca va restitui către clienţi diferenţa rezultată din recalcularea retroactivă a comisionului.
Comisionul de urmărire riscuri a fost eliminat, însă instanţa ÎCCJ nu a stabilit încă dacă banca va avea obligaţia să restituie integral sumele achitate de clienţi în baza acestei clauze, notează BCR. Banca speră că instanţa va stabili, la fel ca în cazul comisionului de administrare, doar restituirea sumelor care rezultă din diferenţa între comisionul raportat la soldul integral al creditului şi valoarea raportată la soldul rămas de plată.
Clauza prin care clienţii ar fi fost obligaţi, în caz de executare silită, să plătească în continuare către bancă eventuale diferenţe dintre soldul rămas de plată şi suma obţinută prin valorificarea bunurilor executate, a fost eliminată din contractele celor 207 clienţi.
BCR invită clienţii la renegocierea clauzelor din contracte.
Avocatul Gheorghe Piperea, care reprezintă cei 207 clienţi în procesul colectiv, a anunţat în urmă cu o săptămână că ÎCCJ a dat dreptate petenţilor împotriva BCR, constatând caracterul abuziv al clauzelor privind calcularea dobânzii şi diferitele comisioane amintite mai sus.
„Am înfrint BCR în primul dosar colectiv privitor la clauzele abuzive. Irevocabil. Azi se fac fix 5 ani fără 5 zile de la demararea acestui dosar. Toată apa din Amazon nu va fi suficientă pentru a stinge văpaia care urmează”, a scris avocatul pe pagina sa de Facebook.
BCR a anunţat, luni, că 15.000 de clienţi au semnat oferta băncii de reducere a ratelor lunare, obţinând în medie un discount de 20%. Clienţii care au acceptat oferta BCR, până în acest moment, au economisit, în medie, pe perioada rămasă a creditului, 12.500 euro, susţine banca.
Banca s-a confruntat în ultimii ani cu numeroase procese intentate de clienţi, nemulţumiţi în principal de mecanismul de calcul al dobânzilor variabile, folosind o marjă internă variabilă a băncii care în multe cazuri s-a dublat, şi de comisioanele impuse abuziv. BCR are de asemenea în derulare litigii cu Protecţia Consumatorulu (ANPC), de asemenea pentru eliminarea, din anumite contracte de credit, a mai multor clauze privind dobânzile şi comisioanele.