BCR: Doar 5-6 bănci vor mai acorda credite IMM

Economica.net
20 06. 2012
euro_bani_bancnote_69065400

„Dacă ne uităm la soldul creditelor pentru microîntreprinderi, acesta este în stagnare sau uşoară scădere, din cauză că au fost acordate foarte multe credite în anumite perioade anterioare. Ca număr de credite noi, în acest an avem o creştere de 10-15% faţă de 2011, iar trendul se va menţine pe tot anul, dar cu o viteză mai mică. Pe tot anul, creşterea creditelor noi acordate microîntreprinderilor va fi de sub 10%. Cerere există, intenţie de cumpărare de produse de creditare există”, a explicat Mititelu, într-o conferinţă de presă.

El a prezentat miercuri rezultatele unui sondaj realizat de IMAS pentru BCR în rândul a circa 1.100 de firme mici privind utilizarea produselor bancare.

Din studiu reiese că 73% dintre firmele mici intenţionează să acceseze un împrumut, nivel similar cu cel din 2011 şi 2010, dar superior celui din 2009 (66%). În acelaşi timp, 43% dintre aceste firme vor să deschidă un depozit, în creştere de la 36% în 2011, 35% în 2010 şi 36% în 2009.

„În ceea ce priveşte intenţiile de cumpătate de produse bancare, tabloul nu este prea optimist, înregistrându-se o uşoară scădere faţă de 2011, este însă de remarcat menţinerea interesului pentru produsele de creditare. Firmele urmăresc de asemenea cu foarte mare atenţie situaţia lichidităţilor”, a adăugat Mititelu.

În opinia sa, sectorul microîntreprinderilor este unul dinamic şi cu potenţial de creştere, iar sectorul financiar într-o formă sau alta caută soluţii pentru a finanţa acest segment de piaţă.

În acelaşi timp, din sondajul BCR reiese că numărul mediu de bănci la care apelează microîntreprinderile s-a redus în acest an, media fiind de două pentru o firmă.

„Acest lucru arată că scade numărul de bănci care se adresează acestui segment. Creşte specializarea băncilor care oferă servicii pentru microîntreprinderi. În prezent, toate cele 40 de bănci din sistem oferă aceleaşi produse, însă cred că în viitor doar 5-6 bănci vor mai aloca resurse pentru finanţarea microîntreprinderilor şi vor mai fi active pe acest segment”, a adăugat oficialul BCR.

Şi până acum creditul bancar a fost principalul instrument de dezvoltare a afacerilor micilor întreprinzători, 67% accesând un credit în 2012, în scădere cu un punct procentual faţă de 2010. Cele mai multe firme au încheiat contracte de leasing – 28%, iar 24% din aceste societăţi au accesat credite pentru investiţii.

Alte servicii sau produse utilizate de microfirme sunt internet bankingul – 54% şi electronic banking – 49%.

„Firmele urmăresc cu mai multă atenţie fluxurile de numerar şi lichiditatea, precum şi optimizarea costurilor, inclusiv a celor cu serviciile bancare”, explică Mititelu această statistică.

El a adăugat că se observă o anumită stabilizare la nivelul firmelor mici şi mijlocii, confruntate în anii anterior cu anumite constrângeri legate de lichidităţi, situaţie care le-a creat dificultăţi la rambursarea creditelor.

„Companiile se adaptează. Există mai multă stabilizare, iar noi ne-am adaptat produsele şi procesele, nu în sensul că am eliminat cerinţele de risc, ci le-am făcut mai uşor de aplicat şi de înţeles”, a mai spus Mititelu.

BCR, cea mai mare bancă din România după nivelul activelor, este controlată de grupul austriac Erste Group.