Banca a lansat în ultimii doi ani emisiuni de obligațiuni în valoare totală de 2,7 miliarde de lei, fiind unul dintre cei mai activi emitenți de pe Bursa de Valori București. Emiterea include emisiuni de obligațiuni non-preferențiale, cu o maturitate la 7 ani, ce vor fi listate la Bursa de Valori București. Fitch urmează să acorde emisiunii de obligațiuni un rating pe termen lung BBB+.
Procesul de constituire a portofoliului a atras un interes ridicat din partea investitorilor, astfel că tranzacția a fost realizată cu succes la un cupon de 5,98%, reflectând, de asemenea, performanța solidă a băncii. Subscrierile au fost echilibrat distribuite între fonduri de pensii, administratori de active, companii de asigurări, instituții de credit – și au beneficiat de participarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și a International Finance Corporation (IFC).
„Suntem consecvenți și continuăm angajamentul nostru de a avea emisiuni de obligațiuni recurente. Este a patra noastră emisiune substanțială de obligațiuni în lei, fiind emisă inclusiv o emisiune de obligațiuni verzi, în ultimii doi ani. Piața de capital românească devine din ce în ce mai atractivă pentru investitorii strategici, cu viziune pe termen lung, și vreau să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la această inițiativă pentru că au crezut în viziunea noastră de transformare sustenabilă a economiei”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.
Emisiunea de obligațiuni a fost un succes de la început, când la finalul primei zile de subscriere, registrul de ordine a fost bine acoperit, depășind de peste două ori suma de 400 de milioane de lei vizată. În cea de-a doua zi, emiterea a fost suprasubscrisă semnificativ, la peste 1 miliard de lei, ceea ce a condus la decizia de a închide registrul de ordine mai devreme și de a majora suma emisă la 600 de milioane de lei.
Cu această emisiune, BCR face un pas înainte și se aliniază la reglementările UE privind capacitatea pe care trebuie să o aibă băncile pentru a absorbi pierderile, cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL) și liniile directoare MREL în linie cu strategia de rezoluție pe care o urmărește.