BCR: Femeile antreprenor preferă afaceri în comerţ şi servicii

Femeile antreprenor apelează mai rar la împrumutul bancar pentru dezvoltarea afacerilor, plătesc la timp ratele şi sunt mai predente în comparaţie cu bărbaţii, iar printre domeniile preferate de femeile cu afaceri proprii se numără comerţul şi serviciile, potrivit reprezentanţilor BCR.
Economica.net - mie, 07 mart. 2012, 13:50
BCR: Femeile antreprenor preferă afaceri în comerţ şi servicii

„Femeile reprezintă parteneri buni pentru bănci. Au studii, educaţie, multe dintre femeile antreprenor au studii superioare, iau mai puţine credite în comparaţie cu afacerile conduse de bărbaţi, pentru că sunt mai prudente. Cele mai multe întreprinzătoare au peste 35 de ani şi au început o afacere pentru a deveni propriul stăpân şi pentru că vor venituri mai mari”, a declarat, miercuri, Ramona Ivan, director executiv al direcţiei instituţii financiare din cadrul BCR.

Ea a arătat că 35% dintre IMM-urile din portofoliul BCR au în conducere femei, iar 11% sunt deţinute exclusiv de femei. Cifrele sunt apropiate celor din Europa Centrală şi de Est, unde 31-38% dintre afaceri au în conducere femei.

„Regăsim femeile în afaceri mici, de familie, pe care le deschid pentru a fi aproape de familie. Dintre afacerile gestionate de femei, 46% sunt din domeniul comerţului, iar 20% în zona de servicii – resurse umane, training, contabilitate, cosmetică şi înfrumuseţare”, a declarat Melania Mirea, şeful departamentului microîntreprinderi şi PFA din BCR.

Potrivit reprezentanţilor BCR, comparativ cu femeile din Uniunea Europeană, româncele au un spirit antreprenorial mai puternic, fapt care reiese din creşterea numărului afacerilor conduse de femei începând cu 2006, cu 12-15%.

„Mai ales în perioada de criză femeile s-au orientat spre zona de antreprenoriat, dacă au simţit nesiguranţă la locul de muncă”, a spus Mirea.

Pe de altă parte, femeile nu acesează nici fonduri europene, deşi se potrivesc foarte bine profilului candidatului pentru astfel de proiecte.

„Femeile respectă regulile mai bine, sunt mai prudente, au mai multă răbdare şi sunt chiţibuşare. Sunt câteva proiecte deţinute de femei finanţate din fonduri UE, în domenii variate, precum agricultură – creşterea animalelor, ferme vegetale, dar şi servicii, industrie, dar sunt însă prea puţine. Situaţia din România este asemănătoare cu cea din UE sau din alte zone. Femeile se îndreaptă mai ales spre domeniul serviciilor, restaurante, hoteluri, mai puţin construcţii, IT, comunicaţii, transport”, a adăugat Ivan.

Femeile sunt foarte bine reprezentate în anumite domenii din România, unul dintre acestea fiind sistemul bancar, unde potrivit Andreei Voinea, directorul executiv al diviziei de resurse umane a BCR, 65-80% dintre angajaţi sunt femei. La BCR de exemplu ponderea este de 77%.

În ceea ce priveşte accesul femeilor la funcţii de conducere, Voinea spune că în România cultura lidershipului feminin este mai pregnantă decât în Europa.

„Multe femei din sistemul bancar îşi doresc poziţii de management la nivelul 2-3. Mai puţin la cel senior. Din punct de vedere al resurselor umane, femeia aduce un tip de management diferit. Femeile sunt mai versatile, au dorinţa de a construi, comparativ cu bărbaţii, care caută să câştige, sunt mai creative şi empatice într-o măsură mai mare cu angajaţii şi de asemenea, îşi deleagă sarcinile subordonaţilor. Sunt mai accesibile din punct de vedere al comunicării”, a arătat Voinea.

În opinia sa, în România cultura privind accesul femeilor în funcţii de conducere este în curs de schimbare, în favoarea femeilor.

„Uitându-ne în regiune, în Europa Centrală şi de Est, România are o mai mare deschidere pentru promovarea femeilor. Există o deschidere mare către femei pentru poziţii de management. În Statele Unite, în Marea Britanie, există programe dedicate lidershipului feminin. Totodată, există ţări unde legislaţia prevede ca cel puţin 40% dintre membrii din conducerea unei companii să fie femei. În plus, în România femeile pun foarte mult accent pe carieră, sunt mai angajate să reuşescă în carieră şi au disponibilitate mai mare decât cele din alte pieţe mature din Europa să se dedice carierei”, a mai spus Voinea.

Reprezentanţii BCR au menţionat că banca are în vedere lansarea în perioada următoare a unor servicii dedicate femeilor, prin care să se ofere atât surse de finanţare a afacerilor deţinute de aceste, cât şi consultanţă sau servicii conexe pentru familie.

BCR, membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând societăţile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private şi a băncilor de locuinţe.

Grupul austriac Erste este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din Europa Centrală şi de Est.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...