BCR micşorează avansul pentru creditele ipotecare de la 35%, la 25%
Potrivit oficialilor bancii, principalele 3 argumente care au sustinut aceasta decizie sunt: dinamica accelerata a pietei imobiliare din orasele medii si mari, pe fondul unei lichiditati crescute, cei mai multi clienti ai bancii sunt concentrati in orase medii si mari si, nu in ultimul rand, nivelul mare al avansului solicitat in termeni nominali. Pentru un credit de 60.000 de euro, un tanar ar fi avut nevoie de un avans de 21.000 de euro, bani destul de greu de economisit de un tanar, scrie Hotnews.
In 9 mai banca anunta cresterea avansului la 35% ca urmare a aparitiei legii darii in plata, dar nu a fost prima banca ce a scumpit avansul. In ianuarie 2016, Raiffeisen Bank anunta ca a marit avansul solicitat doritorilor de credite ipotecare la 35% pentru imprumuturile in lei si la 40% pentru cei care vor credite in euro.
„De regula, inainte de a anunta o crestere a avansului sau masuri similare, are loc o intalnire a comitetului de risc, caruia CEO-ul ii cere o analiza de impact a unei legi (in cazul acesta, darea in plata) asupra portofoliului bancii. Se fac calcule cu privire la expunerea suplimentara a riscului, iar acesta se redistribuie prin cresteri ale costurilor. Pot fi cresteri de dobanda, de avans, sau alte speze pe care banca le incaseaza”, a explicat pentru HotNews.ro seful unei banci din sistem.
La scurt timp, aproape toate bancile au urcat avansul solicitat clientilor, ceea ce a dus la o strangulare a pietei creditului. S-a ajuns la situatia disperata in care una dintre bancile foarte mari din tara acordau 2-3 credite pe saptamana in toata tara, fata de cateva sute, in perioada „buna” a bancii. Practic, ajunsesera sa obtina imprumutul mult visat doar cei care aveau parinti sau rude care sa le sustina financiar efortul sau clientii de top (manageri in multinationale, antreprenori etc). Citeşte mai mult pe Hotnews