BCR pregătește un program pentru continuarea muncii de acasă și reducerea numărului de birouri

Cu 90% din angajați care lucrează de acasă, BCR are în lucru un proiect care ia in calcul cererea crescută pentru telemuncă și pentru birouri flexibile în cele două clădiri din București unde are închiriate sedii. După finalizarea acestuia, BCR va putea estima care sunt nevoile companiei în ceea ce privește spațiul de birouri. 
Andrada Ghira - mie, 10 feb. 2021, 19:24
BCR pregătește un program pentru continuarea muncii de acasă și reducerea numărului de birouri

Între 80 și 95% dintre angajații marilor companii prezente la București cu birouri cu suprafețe generoase lucrează de aproape un an acasă. Odată cu perioada de lockdown din martie 2020 s-a trecut la un nou model de lucru, și sunt companii care înregistrează creșteri ale cererii pentru munca de acasă, cum este BCR. 

„În trimestrul IV din 2020 am început un proiect care va lua în considerare solicitarea în creștere a muncii de la distanță, sloturi de lucru mai flexibile și timp în raport cu situația personală a angajaților noștri, întotdeauna aliniate la profilurile posturilor și cerințele companiei”, au declarat pentru ECONOMICA.NET reprezentanții BCR. 

Dacă nu era pandemie, 2.000 de angajați ar fi mers la birou. Banca a închiriat spații de birouri cu o suprafață cumulată de 32.000 de mp în clădirea de birouri The Bridge, deținută de frații Dragoș și Adrian Pavăl, dar și clădirea Bucharest Business Garden, deținută de Vastint, ambele în zona Orhideea.

90% dintre aceștia lucrează de acasă din martie 2020. Și pentru moment, sistemul de telemuncă se păstrează. Întoarcerea la birouri se va face în funcție de evoluția pandemiei, pas cu pas, când situația va permite acest lucru. 

CITEȘTE ȘI Multinaționalele cu cele mai mari sedii la București plătesc 50 de milioane de euro/an pentru birourile aproape goale

„Rezultatul acestui proces ar putea fi o rată mai mare de partajare a meselor de lucru, care poate duce la o reducere a stațiilor de muncă. Acest lucru nu conduce neapărat la reducerea suprafeței la aceeași scară, pentru că ne dorim să le oferim angajaților noștri un nivel sporit de facilități de informare și colaborare, săli pentru întâlniri fizice și virtuale„, mai spun reprezentanții băncii. 

Întrebați dacă au renegociat contractele de închiriere a spațiilor sau dacă au primit reduceri sau alte facilități pentru prelungirea perioadei contractuale, reprezentanții băncii spun că utilizarea redusă a spațiilor poate duce la un consum operațional mai mic și la scăderea taxei de serviciu. 

„În ceea ce privește o posibilă prelungirea contractelor de închiriere existente, preferăm să așteptăm rezultatul proiectului nostru intern pentru a estima mai bine nevoile viitoare ale BCR în ceea ce privește spațiul de birouri„, au mai adăugat reprezentanții băncii.

60% din birourile închiriate anul trecut au fost relocări

Din cei 240.000 de mp de spații de birouri închiriați anul trecut, 60% au reprezentat relocări. One United, Immofinanz şi Globalworth au fost printre cei mai activi jucători din piaţa de birouri, atât pe segmentul de relocări, cât şi pe cel al prelungirilor de contracte existente, arată datele companiei de consultanță imobiliară CBRE. 

„Anul trecut, multe companii au ales să aştepte sau să amâne luarea unei decizii atât de importante precum schimbarea biroului. Acest trend a fost mai puţin vizibil în România faţă de ţările din Europa Centrală şi de Est, având în vedere că 60% din volumul tranzacţionat în Bucureşti a fost reprezentat de relocări. Însă deciziile care se iau acum sunt mult mai complexe faţă de anii trecuţi: de la modul în care companiile vor să integreze work from home şi utilizarea biroului propriu-zis până la clădirile în care aleg să fie prezente, care pot deveni adevărate destinaţii”, este de părere Tudor Ionescu, head of advisory & Transaction, Office, CBRE România. 

Te-ar mai putea interesa și
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, majoritatea persoane fizice, potrivit unui comunicat al Guvernului....
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...