BCR: profitul net a scăzut cu 35% în 2017, faţă de 2016

Economica.net
28 02. 2018
bcr__sediu_66795200_34243100

Rata creditelor neperfomante a scăzut la 8,1% față de 11,8% în decembrie 2016, iar gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane s-a ridicat la 92,7% în decembrie 2017.

Rata de adecvare a capitalului s-a poziționat în decembrie 2017 (BCR Banca) la 21,3%, în timp ce capitalul de Rang 1 + 2 (Grup BCR) s-a situat la 7,2 miliarde lei în decembrie 2017.

În activitatea bancară de retail, BCR a acordat credite noi în valoare totală de 5,5 miliarde LEI, înregistrându-se vânzari solide de credite de consum şi garantate – în special datorită creditului de nevoi personale cu rate fixe „Divers”, ale cărui vânzări au consemnat o creștere de 7% an pe an. Conform sondajelor noastre, cele mai multe dintre creditele de nevoi personale s-au îndreptat către renovarea locuințelor (56%), achiziția unei mașini (14%) și cumpărare de mobilă (10%) – detalii complete în infograficul atașat.

„Semnificativ este faptul că, anul trecut, peste 10.000 de familii din România au ales să-și achiziționeze o casă prin intermediul BCR, alegând fie programul „Prima Casă”, fie creditul ipotecar standard BCR “Casa Mea”, ultimul înregistrând în trimestrul al patrulea o creștere a vânzărilor de peste 77%, în raport cu aceeași perioadă a anului trecut” potrivit comunicatului băncii. Per total, aceste evoluții au condus la o creștere a portofoliului de credite nete retail al băncii de 5,1% an pe an.

BCR a marcat, de asemenea, în 2017 o serie de creșteri susbtanțiale în operațiunile electronice și digitale – 78% mai mulți clienți de Mobile Banking și 32% mai mulți clienți de internet Banking. Pe segmentul de finanţări corporate, BCR a acordat credite noi in valoare totala de 2,6 miliarde LEI (volume in bilanț). Se remarcă aici o creștere semnificativă, de 16,8%, a finanțărilor pentru întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), ca urmare a strategiei proactive de susținere a antreprenorilor locali. În cadrul finanțărilor de tip corporate, BCR se implică în câteva sectoare-cheie pentru economia românească, precum industria auto, agricultură, energie și logistică. Co-finanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene a crescut în ultimul an, BCR deţinând o cotă de piaţă semnificativăşi un portofoliu de peste 8,0 miliarde LEI co-finanţări acordate.

Per total, aceste evoluții au condus la o creștere a portofoliului de credite nete corporate al băncii de 1,7% an pe an.

„Referitor la deprecierea activelor financiare care nu sunt măsurate la valoarea justă prin profit şi pierdere, în anul2017s-a înregistrat o alocare scăzută de provizoane în valoare de 32,4 milioane LEI (7,1 milioane de euro), faţă de o reluare netă de 280,0 milioane LEI (62,4 milioane EUR) în anul2016, pe fondul unor evoluții firești în ceea ce privește provizionarea de risc.”, precizează banca.

„În 2018 ne așteptăm ca economia să aibă în continuare o rată de creștere solidă-în jur de 5%, ca veniturile să crească moderat, iar șomajul să rămână redus, însă vedem, în același timp, și riscuri pe piețele financiare. De aceea, vom oferi clienților noștri servicii financiare pe termen lung și protecția bugetelor personale. Astfel, vom continua pe drumul început de a prioritiza creditarea în moneda națională, cu dobânzi fixe și opțiuni atractive de asigurare”, a declarat Sergiu Manea, preşedintele BCR. 

Rata de adecvare a capitalului BCR a fost în decembrie 2017 (doar banca) de 21,3%, în timp ce capitalul de Rang 1 + 2 (Grup BCR) s-a situat la 7,2 miliarde lei în aceeaşi perioadă.