Provizioanele de risc aferente creditelor acordate au crescut cu 8% anul trecut, la 2,15 miliarde lei, ceea ce a afectat semnificativ profitul băncii.
„2011 a fost un an dificil, în condiţiile încetinirii relansării economice în cea de-a doua jumătate a anului, peste aşteptări. Aceasta a afectat afacerile şi veniturile clienţilor noştri şi, prin urmare, a avut un impact negativ asupra tranzacţiilor acestora cu BCR. În acest context, BCR a înregistrat un rezultat operaţional solid, administrând riscurile în mod corespunzător, majorându-şi bilanţul şi consolidându-şi poziţia de lider pe piaţa din România. Principalele noastre preocupări vor rămâne sa ne susţinem clienţii prin produse şi servicii de calitate, ca aceştia sa înceapă să îşi recâştige încrederea, să investească, să facă angajări şi să contribuim la accelerarea relansării economice a României. Erste Group susţine puternic şi constant BCR, aspect dovedit prin recenta creştere de capital, alături de achiziţia pachetelor de acţiuni de la SIF-uri şi acţionarii privaţi ai BCR”, a declarat într-un comunicat Dominic Bruynseels, CEO al BCR.
Potrivit datelor publicate de Erste Bank, acţionarul majoritar al băncii, BCR a înregistrat anul trecut pe segementele de retail şi IMM o pierdere de 31,2 miliarde euro (135 milioane lei).
BCR a anunţat însă un rezultat net din tranzacţionare mai mare cu 35,8% la nivel anual, care a contribuit cu 422,4 milioane lei (99,6 milioane euro) la venitul BCR, creştere determinată în principal de tranzacţiile valutare (rezultatul net la sfârşitul anului 2010 a fost de 311,1 milioane lei).
Profitul operaţional al grupului BCR s-a ridicat la 2,43 miliarde lei (574,6 milioane euro), în scădere cu 14,6% de la 2,85 miliarde lei (676,4 milioane euro) la sfârşitul anului 2010, din cauza reducerii venitului operaţional.
Venitul operaţional net a scăzut cu 8,7% în comparaţie anuală, la 4,13 miliarde lei (974,3 milioane euro) de la 4,52 miliarde lei (1 miliard euro) ca rezultat al scăderii ratelor dobânzii şi al comprimării marjei de dobândă, care au afectat venitul din dobânzi (mai mic cu 10,9% sau 754,5 milioane lei). Venitul din dobânzi a fost sub presiune şi din cauza menţinerii unei cereri scăzute de credite de consum şi a creşterii competiţiei pentru afaceri de calitate.
Venitul net din comisioane a crescut cu 24,9% la 580,1 milioane lei (136,8 milioane euro) în comparaţie cu 464,4 milioane lei (110,1 milioane euro) la sfârşitul lunii decembrie 2010, creştere determinată de un rezultat pozitiv al activităţii de creditare ce a urmat impactului puternic negativ în T4 2010 al alinierii la reglementarea UE privind protecţia consumatorului, care a restructurat fluxurile de afaceri şi a redus venitul din comisioane ale băncilor, atât pentru împrumuturile de retail noi cât şi pentru cele existente.
Portofoliul de împrumuturi al BCR continuă să creascã datorită unei bune performanţe înregistrate în special pe segmentul creditelor corporative.
Împrumuturile retail au crescut datorită volumelor sporite din T3 (+3,5% în comparaţie trimestrială). Cota de piaţă a BCR la credite s-a menţinut la 22% la sfârşitul lunii decembrie 2011, în timp ce cota de piaţă pe segmentul împrumuturilor imobiliare în euro a crescut la 29% (+0,7% pp în comparaţie trimestrială).
Depozitele de la clienţi au crescut cu aproximativ 4,9% în comparaţie anualã, proporţional cu piaţa.
Activele totale ale BCR au înregistrat o creştere moderată, de 4,3% (sau 3,133 miliarde lei) în 2011, ajungând la 76,745 miliarde lei (17,751 miliarde euro) în contextul unei politici de creditare mai conservatoare.
BCR şi-a consolidat poziţia de lider pe piaţă, înregistrând o cotă de peste 20%.
Banca dispune de o lichiditate puternică şi o bază de capital solidă, cu mult peste cerinţele minime.
Indicii de solvabilitate se menţin peste cerinţele minime. Capitalul de rangul 1+2 la sfârşitul anului 2011 era de 12,7% conform standardelor româneşti de contabilitate (RAS) faţă de minim 10% conform cerinţelor curente ale Băncii Naţionale a României. De asemenea, rata solvabilităţii de 17,1% (Grup BCR, IFRS, la 31 decembrie 2011) indică forţa BCR şi susţinerea Erste Group, mai arată banca.