„Scăderea preţurilor va continua în septembrie, când ne aşteptăm la o rată anuală a inflaţiei de 2,3%, semnificativ sub nivelul de 3,7%, din august. Inflaţia va reintra, astfel, în ţinta BNR, după aproape un an, şi va rămâne acolo în următoarele trimestre. La începutul anului 2014, inflaţia s-ar putea reduce la un minimum istoric de 1,5%, ceea ce justifică noi reduceri ale dobânzilor la lei. BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară cu încă jumătate de punct procentual până la finalul acestui an, la 4%, în timp ce dobânzile la credite şi depozite vor urma traiectorii similare”, susţine Eugen Sinca.
Potrivit acestuia, ciclul de relaxare a politicii monetare a BNR se va suprapune peste un ciclu de întărire a politicii monetare a Rezervei Federale Americane (FED), în 2014, şi a Băncii Centrale Europene (BCE), în 2015, „ceea ce ne face să credem că, într-un interval de 1 – 2 ani, vom avea dobânzi similare la lei şi valută”.
Analistul – şef al BCR a explicat că reducerea preţurilor din luna august a fost determinată de anul agricol foarte bun, care a dus la ieftinirea legumelor, fructelor, uleiului şi zahărului. Combustibilii, o grupă de produse care a înregistrat în mod tradiţional creşteri consistente de preţ în trecut, au avut o evoluţie constantă în august, în timp ce serviciile de telefonie s-au scumpit uşor, pe fondul deprecierii lunare a leului.
Preţurile de consum au scăzut cu 0,2% în august 2013 faţă de luna precedentă, iar rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 3,67%, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2013 a fost de 4,41%.
Creşterea medie a preţurilor, pe total, în ultimele 12 luni (septembrie 2012 – august 2013), faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2011 – august 2012), determinată pe baza IPC, este 5,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 4,4%.
Potrivit INS, în luna august 2013, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 0,8%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,1% şi, respectiv, cu 0,3%.
Rata medie lunară a inflaţiei în primele opt luni din 2013 a fost de 0,2%, faţă de nivelul de 0,3% consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut.