BCR va continua să vândă portofolii de credite neperformante: „vorbim de câteva miliarde de euro”

Banca Comercială Română /BCR/, cea mai mare bancă din România, deţinută de grupul austriac Erste, va continua în 2016 să vândă portofolii de credite neperformante, după ce în 2015 a vândut un pachet de credite neperformante corporate de 1,2 miliarde euro, operaţiune care va reduce rata creditelor neperformante la BCR cu 5 puncte procentuale, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Viena, Jozef Sikela, membru al Board-ului Erste Group, responsabil de corporate banking.
Economica.net - mie, 20 ian. 2016, 16:26
BCR va continua să vândă portofolii de credite neperformante:

‘Planul de a curăţa banca (bilanţul BCR – n.a.) este mare şi încă vorbim de câteva miliarde de euro’, a afirmat Jozef Sikela.

Oficialul Erste Group a precizat că unul dintre motivele pentru care BCR nu a vândut anul trecut portofoliul de credite neperformante pe segmentul de retail a fost apariţia unor noi legi în România, care au speriat pe toată lumea, iar preţurile oferite pentru portofoliul de credite neperformante nu au fost destul de atractive pentru bancă. BCR va reveni însă în 2016 asupra acestei operaţiuni.

Sikela a mai spus că, pentru 2016, nu există îngrijorări în ceea ce priveşte economia românească, există însă un risc politic pentru introducerea unor legi noi, dar speră că bunul simţ economic va învinge, iar România va rămâne predictibilă şi o ţară atractivă pentru investitori.

În toamna lui 2015, BCR a decis să anuleze procedurile de vânzare a unui pachet de credite neperformante în valoare de aproximativ 2,7 miliarde de euro, către fondurile de investiţii Blackstone Group LP şi Lone Star Funds. În 2014, BCR a încheiat anul cu pierderi de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro), după ce în 2013 a avut un profit de aproape 600 milioane lei, în condiţiile constituirii unor provizioane de 4,4 miliarde lei pentru curăţarea creditelor neperformante. Volumul creditelor neperformante înregistrate de BCR a atins maximul în anul 2012, respectiv 14,2 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata riscului de sărăcie se bazează pe pragurile naționale de sărăcie, iar......
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, ...