BEI a acordat anul trecut fonduri de coeziune de 36,2 miliarde de euro, o valoare record

Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) anunță că și-a depășit obiectivele în materie de finanțare a coeziunii în întreaga UE în 2023, sprijinind proiecte de atenuare a disparităților dintre regiuni. Instituția a publicat al treilea raport anual privind „Activitățile Grupului BEI în regiunile de coeziune ale UE", în care sunt evidențiate modul în care sprijinul specific deblochează potențialul regional și are un impact direct asupra îmbunătățirii vieții oamenilor. De remarcat de asemenea, convergența regională în întreaga UE necesită mai multe investiții sociale și conectivitate.
Economica.net - lun, 15 iul. 2024, 20:44
BEI a acordat anul trecut fonduri de coeziune de 36,2 miliarde de euro, o valoare record

Grupul BEI, care include și Fondul European de Investiții (FEI), a angajat 36,2 miliarde de euro în 2023 pentru proiecte în zone mai sărace ale UE, cunoscute sub denumirea de regiuni de coeziune. Aceasta a reprezentat aproape jumătate (47 %) din împrumuturile și investițiile Grupului BEI în UE din anul trecut. Împrumuturile pentru coeziune acordate numai de BEI în 2023 s-au ridicat la 29,8 miliarde de euro, adică 45,1% din totalul angajamentelor de finanțare ale UE, depășind un obiectiv de 42% stabilit de Bancă.

Aceste împrumuturi au atins în 2023 cel mai înalt nivel din istoria de 65 de ani a Băncii, cu o creștere semnificativă a finanțării pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și întreprinderile cu capitalizare medie. Sprijinul pentru politicile climatice și durabilitatea mediului s-a ridicat la 60% din totalul angajamentelor din regiunile de coeziune. Primele cinci țări beneficiare anul trecut au fost Franța, Spania, Polonia, Italia și Grecia.

„Coeziunea socială și teritorială se află în centrul misiunii Grupului BEI și se numără printre principalele noastre priorități strategice”, a declarat președintele Grupului BEI, Nadia Calviño (foto). „Deși talentele sunt răspândite în mod egal, oportunitățile nu sunt la fel și, în sprijinul politicilor UE, contribuim la crearea de oportunități acolo unde se află talentele respective. Fiecare loc, fiecare regiune contează.”

Se așteaptă că operațiunile semnate de BEI în 2023 să permită: acces la servicii de sănătate îmbunătățite pentru peste 5 milioane de persoane; furnizarea de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie către peste 6 milioane de gospodării; facilitarea accesului la serviciile 5G pentru peste 6 milioane de noi abonați; crearea unui număr semnificativ de locuri de muncă directe și indirecte.

„Grupul BEI își îndeplinește angajamentele și alocă resurse substanțiale coeziunii. Pe lângă finanțare, două treimi din serviciile noastre de consiliere vizează regiunile de coeziune, oferind un sprijin cuprinzător adaptat nevoilor autorităților publice, ale instituțiilor financiare și ale promotorilor de proiecte”, a declarat vicepreședintele BEI, Kyriacos Kakouris. „Politica de coeziune este cea mai vizibilă față a solidarității UE și este la fel de importantă, ca întotdeauna, pentru accelerarea tranziției verzi și a celei digitale.”

Angajamentele FEI privind garanțiile de credit, capitalul de risc și investițiile de capital privat pentru regiunile de coeziune în 2023 s-au ridicat la 6,8 miliarde de euro, reprezentând 49 % din totalul angajamentelor FEI în UE. Primele cinci țări beneficiare au fost România, Bulgaria, Polonia, Franța și Italia.

„Asigurarea competitivității și coeziunii în întreaga UE este fundamentală pentru un viitor favorabil incluziunii, dar și pentru o UE mai puternică pe scena mondială”, a declarat directoarea executivă a FEI, Marjut Falkstedt. „Pe parcursul anului 2023, am oferit un sprijin amplu întreprinderilor mici situate în multe regiuni în curs de dezvoltare din Europa, depășind cu mult obiectivele noastre, și am adus, de asemenea, contribuții importante la construirea ecosistemelor financiare locale.”

Noua publicație evidențiază, de asemenea, elemente-cheie ale disparităților regionale, confirmând tendințele evidențiate în cel de-al 9-lea raport privind coeziunea al Comisiei Europene și sugerează modul în care investițiile sociale specifice și conectivitatea pot contribui la depășirea acestor diferențe. Atenuarea barierelor din calea coeziunii va necesita concentrarea investițiilor substanțiale la începutul perioadei, pe fondul unui deficit semnificativ de finanțare. Investițiile în competențe și educație mai bune, locuințele la prețuri accesibile, conectivitatea și accesul la servicii vor contribui la reducerea decalajului dintre regiunile de coeziune și cele necoezive din întreaga UE, vor îmbunătăți bunăstarea societății în ansamblu și vor sprijini creșterea durabilă.

În general, UE clasifică regiunile în trei grupuri în funcție de nivelurile de dezvoltare economică: mai puțin dezvoltate, de tranziție și mai dezvoltate. Suma alocată de BEI regiunilor mai puțin dezvoltate s-a ridicat la 17,2 miliarde EUR – 26 % din totalul UE și peste un obiectiv-cheie de performanță de 21 % stabilit de Bancă.

Toate țările UE (cu excepția Luxemburgului) au regiuni de coeziune – inclusiv de tranziție – iar investițiile specifice în aceste zone sunt esențiale pentru deblocarea potențialului lor. Deși s-au înregistrat progrese substanțiale în ceea ce privește convergența UE la nivel național, performanțele regionale din cadrul țărilor rămân inegale. Sprijinul pentru politica de coeziune se numără printre cele opt priorități principale ale Grupului BEI, conform Foii de parcurs strategice pentru perioada 2024-2027, care a fost adoptată în unanimitate de acționarii componentei de finanțare a UE în iunie.

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acesteia. Banca pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE. Finanțarea proiectelor care ajută la consolidarea coeziunii economice, sociale și teritoriale a Uniunii Europene a fost una dintre preocupările centrale ale BEI încă de la înființarea sa, în 1958.

Împrumuturile sale în zonele de coeziune acoperă întregul spectru al activității economice și trebuie să se încadreze în cel puțin una dintre cele patru priorități ale BEI: orașe și regiuni durabile; energie durabilă și resurse naturale; inovare, capital digital și capital uman, precum și întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri). Regiunile care beneficiază de fondurile de coeziune BEI includ regiunile mai puțin dezvoltate (cu un PIB pe cap de locuitor mai mic de 75 % din media UE) și regiunile de tranziție (cu un PIB pe cap de locuitor între 75 % și 100 % din media UE), așa cum sunt acestea definite de harta privind politica de coeziune a UE.

Fondul european de investiții (FEI) face parte din Grupul BEI. Acesta sprijină IMM-urile din Europa prin îmbunătățirea accesului acestora la finanțare prin intermediul unei game largi de intermediari financiari selectați. FEI concepe, promovează și pune în aplicare instrumente de finanțare prin capitaluri proprii și prin îndatorare destinate IMM-urilor. În acest rol, FEI promovează obiectivele UE privind spiritul antreprenorial, creșterea economică, inovarea, cercetarea și dezvoltarea, tranzițiile ecologică și digitală și ocuparea forței de muncă.

În 2021, BEI a adoptat o Orientare privind coeziunea pentru perioada 2021-2027, care invită Banca să își majoreze împrumuturile în regiunile de coeziune la 45 % din totalul împrumuturilor sale în Uniunea Europeană până în 2025. De asemenea, solicită ca puțin peste jumătate din sumă, 23 %, să fie direcționată către regiunile mai puțin dezvoltate. Sprijinul pentru tranziția verde și inovare este important, la fel ca și rolul sprijinului consultativ pentru accelerarea investițiilor. Coeziunea a devenit, de asemenea, un indicator-cheie de performanță pentru FEI, care și-a stabilit obiectivul de a-și crește volumele de activități dedicate coeziunii de la 38 % la 40 % până în 2023.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...