BEI acordă o finanțare de 97 de milioane de euro pentru proiecte de protejare de eroziune și inundații a Litoralului românesc

28 06. 2022
cazare-litoral-romania-alltur1

Această nouă investiţie este alocată în cadrul Programului structural de împrumuturi „Cofinanţare România-UE pentru Mediu în perioada de programare 2014-2020”.

Litoralul românesc al Mării Negre este supus eroziunii datorită orientării, geomorfologiei, prezenţei structurilor artificiale, precum şi condiţiilor hidrodinamice locale. Acest lucru duce la pierderea terenurilor, a proprietăţilor şi a sistemelor naturale protejate.

Proiectul cofinanţat de BEI, alături de Uniunea Europeană, include investiţii pentru construcţia şi reabilitarea structurilor de coastă, pentru a proteja peste 30 de kilometri din linia de coastă şi 17.200 de hectare de zone umede, cum ar fi diguri de colmataj, diguri, bariere, facilităţi de coastă, precum şi măsuri pentru protecţia stâncilor.

Împrumutul BEI va contribui, de asemenea, la construcţia de recife artificiale şi alte biostructuri pentru habitatele marine şi protecţia plajelor. În cele din urmă, va sprijini punerea în aplicare a unui program integrat de monitorizare a litoralului, pentru a sprijini întreţinerea plajelor şi protecţia biodiversităţii. Aproximativ 383.000 de locuitori care trăiesc în zonele protejate de coastă ar urma să beneficieze de proiect.

„Eroziunea litorală pune vieţi în pericol şi provoacă pagube socio-economice. Trebuie să facem tot ce putem pentru a proteja ţărmurile mării şi a păstra habitatele naturale pe care le oferă. Aceasta face parte din Strategia BEI „Blue Sustainable Ocean”, prin care intenţionăm să îmbunătăţim sănătatea oceanelor, să construim medii de coastă mai puternice şi să stimulăm activitatea economică durabilă albastră cu o creditare de 2,5 miliarde de euro până în 2023″, a afirmat Ricardo Mourinho Felix, vicepreşedinte BEI, care supervizează economia albastră.

La rândul său, Christian Kettel Thomsen, vicepreşedintele BEI care supervizează activităţile din România, a adăugat: „Protejarea litoralului Mării Negre este esenţială pentru România, economia sa, populaţia sa şi fauna sălbatică de coastă. Proiectul va contribui la păstrarea calităţii plajelor, care atrag peste 1,3 milioane de vizitatori în fiecare an. Eroziunea de coastă cu care se confruntă ţara este exacerbată de schimbările climatice. Sunt foarte încântat să lucrez mână în mână cu Guvernul României şi cu Uniunea Europeană pentru a rezolva această problemă şi a intensifica colaborarea de lungă durată a BEI cu România, pentru a creşte rezistenţa la climă a coastei Mării Negre”.