BEI, BM şi BERD au asigurat o finanţare de 42,7 mld. euro pentru Europa Centrală şi de Sud-Est, în 2013-2014

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Mondială (BM) au atins şi chiar depăşit obiectivele privind punerea la dispoziţie a cel puţin 30 de miliarde de euro în perioada 2013-2014 pentru a susţine creşterea economică şi investiţiile în Europa Centrală şi de Sud-Est, informează un comunicat de presă al Băncii Mondiale.
Economica.net - mar, 02 iun. 2015, 12:24
BEI, BM şi BERD au asigurat o finanţare de 42,7 mld. euro pentru Europa Centrală şi de Sud-Est, în 2013-2014

La finele lui 2012 cele trei instituţii financiare internaţionale au lansat un plan de acţiune, destinat susţinerii creşterii în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est. În cadrul acestui plan comun, BEI s-a angajat să contribuie cu minim 20 de miliarde de euro, Banca Mondială cu 6 miliarde de euro şi BERD cu 4 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Potrivit cifrelor comunicate marţi la un eveniment organizat de centrul de reflexie Bruegel, în 2013-2014 cele trei instituţii au asigurat pentru Europa Centrală şi de Sud-Est o finanţare de 42,7 miliarde de euro, peste angajamentul iniţial de 30 de miliarde de euro, iar cele peste 770 de proiecte individuale susţinute au avut un impact substanţial în regiune. Finanţarea acordată de cele trei instituţii a fost echivalentă cu aproximativ 1,5% din PIB-ul total al regiunii Europei Centrale şi de Sud-Est. Aproximativ o treime din finanţare a mers către băncile comerciale locale, care au putut astfel să acorde în continuare credite către IMM-uri iar o altă treime din asistenţă a mers spre consolidarea infrastructurii din regiune, în special în sectoarele transporturilor, energiei şi telecomunicaţiilor.

‘Ne-am respectat angajamentele şi cu aproape 800 de proiecte finanţate de toate instituţiile în cadrul iniţiativei JIAP (‘Joint IFI Action Plan for Growth’) rezultatele de pe teren sunt tangibile. Succesul acestui plan va stimula o colaborare şi mai strânsă între cele trei instituţii’, a declarat vicepreşedintele BEI, Wilhelm Molterer.

‘Planul de acţiune comun a confirmat impactul major pe care instituţiile noastre îl au. Finanţarea noastră a fost echivalentă cu aproximativ 1,5% din PIB-ul total în Europa Centrală şi de Sud-Est într-un moment în care există un fenomen de reducere a creditării transfrontaliere. În viitor credem că există oportunităţi pentru colaborare în vederea implementării planului european de investiţii în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est’, a declarat vice-preşedintele BERD, Philippe Le Houérou.

La rândul său, vice-preşedintele Băncii Mondiale, Laura Tuck, a precizat că planul de acţiune a venit într-un moment în care regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est avea nevoie de ajutor după criza financiară globală. ‘Pe viitor, Banca Mondială îşi va extinde sprijinul pentru ţările din regiune prin finanţarea reformelor structurale care sunt necesare pentru a asigura sustenabilitatea socială, economică şi de mediu şi, de asemenea, va continua să sprijine investiţiile sectorului privat’, a spus Tuck.

Cele 17 state care au beneficiat de această iniţiativă sunt Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Macedonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

Noua iniţiativă a venit după un prim plan lansat în 2009-2010, când instituţiile financiare internaţionale au contribuit cu 24,5 miliarde de euro pentru a ajuta ţările din Europa Centrală şi de Est să facă faţă crizei.

Te-ar mai putea interesa și
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Autorităţile poloneze au refuzat să-l invite pe ambasadorul Ungariei la gala de inaugurare oficială a preşedinţiei poloneze a Consiliului Uniunii Europene, după decizia Budapestei de a acorda......
UE ar trebui să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru un MWh – Ministrul Energiei din Italia
UE ar trebui să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru un MWh – Ministrul Energiei din Italia
Uniunea Europeană ar trebui să prelungească măsură de urgenţă vizând plafonarea preţului gazelor naturale şi să ...
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 62,135 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2024, în ...
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 ...