BEI finanţează a doua fază a proiectului de rebilitare termică a blocurilor din sectorul 1 al Capitalei

Economica.net
23 07. 2014
reabilitare_termica_bloc_16715500

Se estimează că proiectul va contribui la economii de 50% economii în consumul de energie de încălzire a clădirilor care vor fi reabilitate.

‘Fondurile BEI vor contribui la implementarea Planului naţional de eficienţă energetică pentru România, prin reabilitarea termică a clădirilor cu mai multe etaje. În acelaşi timp, împrumutul BEI va ajuta România să îşi respecte angajamentele în temeiul directivei UE privind performanţa energetică a clădirilor. Acest lucru va îmbunătăţi mediul în ceea ce priveşte reducerea emisiilor şi a poluării, cu implicaţii pozitive pentru nivelul de trai al cetăţenilor din Bucureşti’, a declarat preşedintele BEI, Werner Hoyer, citat de serviciul de presă al Comisiei.

Acordul privind deblocarea tranşei de împrumut, semnat miercuri de Mihai Tănăsescu, vicepreşedintele BEI, şi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, va permite Primăriei acestui sector al Capitalei continuarea programului de investiţii prioritare. Proiectul constituie un follow-up la prima fază a programului de eficienţă energetică pentru clădiri rezidenţiale întreprinse de Primăria sectorului 1 şi finanţat de BEI în 2011. În total, 406 de clădiri, cu aproape 19 mii de apartamente, vor fi renovate în această a doua etapă. Lucrările au început în 2013 şi vor fi finalizate până în 2017.

Costul estimat al proiectului este 182 de milioane de euro.

Pentru a sprijini acest proiect important din punct de vedere al eficienţei energetice din Bucureşti, contribuţia Băncii UE a fost ridicată la 75% din costul proiectului, în conformitate cu liniile directoare pentru investiţii menite să reducă consumul de energie şi atenuarea schimbărilor climatice. Sunt aşteptate resurse proprii ale municipalităţii pentru a acoperi 25% din costul rămas.

Proiectul actual este o continuare a cooperării de succes a BEI cu diverse sectoare din Bucureşti. Până în prezent, BEI a oferit finanţare de 282 milioane de euro pentru proiecte cu un cost total de 423 milioane de euro, care vizează modernizarea eficienţei energetice a clădirilor cu mai multe apartamente în sectoarele Bucureştiului.