Începând cu anii ’90, BEI a împrumutat România cu circa 9,3 miliarde euro, din care 335 milioane euro anul trecut, a arătat Hoyer.
El a precizat că suma acordată anul trecut poate fi dublată în acest an şi ar putea fi utilizată pentru asigurarea confinanţării la proiecte din fonduri UE.
„România este foarte activ angajată în rezolvarea problemelor bugetare, iar Guvernul a avut succes în această privinţă, dar aceasta înseamnă că partea de confinanţare devine uneori o situaţie dificilă şi pentru aceasta există Banca Europeană de Investiţii. Noi putem înlocui sau putem veni în ajutor atunci când confinanţarea devine dificilă. Nu trebuie să fim modeşti (în privinţa finanţării pentru România – n.r.), dar cred că putem vorbi de un interval între 700-900 milioane euro ca potenţial de finanţare pentru acest an”, a spus preşedintele BEI.
La rândul său, premierul Victor Ponta a arătat că a discutat cu preşedintele BEI despre continuarea proiectelor de investiţii, în condiţiile respectării ţintei de deficit bugetar, despre asistenţă în vederea legislaţiei pentru parteneriatele public-privat şi pentru contractele de concesiune, precum Bucureşti-Comarnic, dar şi despre sprijinul pentru proiectele finanţate din fonduri europene.
„Am discutat despre sprijinul pe care putem să îl avem în proceduri, finanţări de proiecte care fac, de asemenea, şi obiectul finanţărilor din fonduri nerambursabile, din fonduri europene”, a declarat Ponta.
Conducerea BEI a avut în prealabil o întâlnire şi cu preşedintele Traian Băsescu, acesta propunând trei proiecte la care banca poate contribui, respectiv Canalul Siret – Bărăgan, Canalul Bucureşti – Dunăre şi hidrocentrala Tarniţa din judeţul Cluj.