BEI se opune planurilor UE de a face afaceri cu Iranul, la presiunile SUA

Banca Europeană de Investiţii (BEI) are o atitudine critică faţă de propunerea Comisiei Europene de a derula afaceri cu Iranul, în principal ca urmare a presiunilor venite din SUA, piaţă de unde BEI strânge cea mai mare parte a fondurilor sale, au declarat pentru Reuters surse comunitare.
Economica.net - mar, 05 iun. 2018, 14:38
BEI se opune planurilor UE de a face afaceri cu Iranul, la presiunile SUA

Rezistenţa exprimată de o instituţie considerată braţul financiar al UE scoate în evidenţă capacitatea limitată de blocului comunitar de a proteja schimburile comerciale cu Iranul de reintroducerea sancţiunilor americane.

Comisarii europeni ar urma să îşi exprime miercuri sprijinul faţă de planul executivului comunitar de a încuraja BEI să sprijine investiţiile companiilor europene în Iran, o ţară unde până acum BEI nu a făcut niciodată afaceri. Mişcarea are o valoare simbolică deoarece oficialii europeni o consideră un mijloc prin care să răspundă la solicitările Iranului de a-şi demonstra dorinţa de a salva acordul nuclear din 2015.

Cu toate acestea, un număr de şase diplomaţi europeni, mai oficiali europeni şi surse din interiorul băncii susţin că în interiorul BEI există îngrijorări că planul Comisiei va pune în pericol programul de finanţare al BEI, program în valoare de mai multe miliarde de dolari.

‘Banca nu este mulţumită de propunerea Comisiei pentru că banca strânge fonduri de pe pieţele americane’, a declarat un diplomat european. Anul trecut BEI a strâns 56,4 miliarde euro de pe pieţele internaţionale de capital. Instituţia financiară se temă că ameninţarea unor sancţiuni americane vizând Iranul ar putea să îi descurajeze de cumpărătorii de obligaţiuni.

Chiar dacă Iranul a fost adăugat în luna martie pe lista ţărilor potenţial eligibile pentru activităţi BEI, orice plan vizând îmbunătăţirea acestui statut are nevoie de aprobarea guvernelor UE şi de cea a Parlamentului European. Chiar şi atunci, va fi la latitudinea guvernatorilor BEI, instanţă compusă din miniştrii de Finanţe din cele 28 de state membre UE, să decidă dacă vor face afaceri cu Teheranul.

În prezent BEI evită să se angajeze în jurisdicţii considerate ca având un grad mare de risc de către Grupul de Acţiune Financiara Internaţională (FATF), jurisdicţii printre care se numără şi Iranul.

Pe de altă parte, aproximativ o treime din operaţiunile de creditare ale BEI sunt denominate în dolari, având în vedre amploarea globală a sistemului financiar american. Şi chiar dacă garanţiile oferite de bugetul UE protejează parţial BEI de pierderile înregistrate în afara blocului comunitar, aceste garanţii nu soluţionează problema riscurilor de finanţare.

‘Nu va fi uşor. Banca este conştientă de pericolul sancţiunilor americane asupra propriilor sale operaţiuni’, a declarat un alt diplomat european.

Potrivit surselor citate de Reuters, în culise Washingtonul a făcut presiuni şi pentru ca BEI să ridice obiecţii la planul Comisiei Europene. ‘SUA pune presiuni asupra BEI pentru ca banca să nu investească în Iran, atrăgând atenţia asupra consecinţelor’, a declarat un oficial european.

La începutul lunii mai preşedintele SUA, Donald Trump a abandonat un acord convenit în 2015 între Teheran şi lase mari puteri. În schimb, celelalte părţi se străduiesc să menţină în vigoare acordul din 2015. Europa se concentrează pe păstrarea stimulentelor financiare acordate Iranului dacă regimul de la Teheran respectă în continuare prevederile acordului.

Cu prilejul unei vizite efectuate la Teheran luna trecută, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete i-a informat pe oficialii iranieni că noul mandat al BEI precum şi alte măsuri vor fi adoptate rapid pentru a diminua impactul veştilor proaste asupra opiniei publice din Iran.

La rândul său, Richard Nephew, un fost oficial în administraţia Obama, a apreciat că autorităţile americane au suficiente pârghii pentru a descuraja BEI să facă afaceri în Iran chiar şi fără a impune sancţiuni asupra BEI. De exemplu, ar putea fi adoptat un nou ordin executiv care împiedică cetăţenii americani să investească în BEI. ‘Europa şi SUA sunt atât de mult integrate încât este neplauzibil ca europeni să poată să utilizeze actualele instituţii pentru a se angaja în tranzacţii cu Iranul’, a apreciat Richard Nephew.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț de la PPC pentru toți clienții
Anunț de la PPC pentru toți clienții
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții, potrivit unui comunicat de presă, astfel că, temporar unele funționalități vor fi temporar......
Programul de guvernare: Prima autostradă care va traversa Munții Carpați va fi finalizată până la sfârșitul lui 2028
Programul de guvernare: Prima autostradă care va traversa Munții Carpați va fi finalizată până la sfârșitul lui 2028
Finalizarea primei autostrăzi montane, care va traversa Munţii Carpaţi, inclusiv primele tuneluri montane la profil de ...
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Transportatorul aerian Wizz Air anunță că oferă clienților posibilitatea de a cumpăra bilete pe cinci rute la tarife ...
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii va crește până la 6%, se menține cota unică
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii ...
Cota unică de impozitare ar urma să fie menţinută în următorii patru ani, pentru încurajarea mediului de afaceri, ...