BEI şi BERD acordă un grant 92 de milioane de euro pentru construcţia gazoductului dintre România şi Republica Moldova

Economica.net
19 12. 2016
iasi_ungheni_49865700

Potrivit unui comunicat comun al celor două bănci, remis luni Agerpres, BEI şi BERD acordă fiecare un împrumut de 41 milioane de euro, iar UE acordă un grant de 10 milioane de euro. Fondurile vor fi transmise companiei de stat Vestmoldtransgaz, care va construi şi va exploata gazoductul şi interconectorul dintre România şi Republica Moldova.

‘Împrumutul semnat astăzi este prevăzut de ELM (aşa-numitul mandat extern de creditare – n. r.) şi este acoperit de garanţia generală a UE’, menţionează sursa citată.

Proiectul va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi Republica Moldova, prin legătura între Chişinău, o zonă importantă a consumului de gaze din ţară, la interconectorul între Iaşi – oraş situat în estul României – şi Ungheni, un oraş din Republica Moldova, situat la hotarul cu România. Acesta a fost construit în 2014, pentru a permite Republicii Moldova, o ţară dependentă în proporţie de peste 90% de importurile de energie, să-şi diversifice sursele de energie.

UE a oferit un grant de 7 milioane de euro pentru interconector, se precizează în comunicat.

Ca parte a noului pachet de finanţare, Guvernul Republicii Moldova a acceptat să implementeze un pachet complex de reforme pentru a promova liberalizarea pieţei energiei şi consolidarea concurenţei în acest sector.

‘Sunt încântat de faptul că UE, Banca UE şi partenerii noştri BERD contribuie în prezent la construirea conductei Ungheni-Chişinău. UE sprijină pe deplin acest proiect, care este de un interes strategic pentru Republica Moldova, întrucât va consolida securitatea energetică a ţării şi, în acelaşi timp, va contribui la creşterea competitivităţii pieţei energetice din Moldova în beneficiul tuturor cetăţenilor’, a declarat ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

La rândul său, vicepreşedintele BEI, Jan Vapaavuori, a salutat faptul că BEI contribuie la diversificarea resurselor energetice pentru Republica Moldova.

‘Acest lucru va contribui la sporirea securităţii energetice şi va sprijini atât liberalizarea pieţei gazelor naturale în ţară, cât şi integrarea acesteia în sistemul energetic european. În acelaşi timp, acest proiect este un bun exemplu de cooperare de succes între BEI, instituţia finanţatoare parteneră BERD şi Uniunea Europeană, care cofinanţează acest angajament strategic’, a spus el.

Directorul biroului BERD din Chişinău, Dimitri Gvindadze, a subliniat că această conductă va permite Moldovei să cumpere gaze naturale de pe pieţele UE şi va promova măsuri care vor ajuta furnizorii străini de gaze să intre pe piaţa Moldovei, acest lucru permiţând ţării să-şi diversifice sursele de energie şi să-şi consolideze concurenţa în sector.

Un sprijin suplimentar este acordat de către Agenţia Suedeză de Cooperare Internaţională în Dezvoltare, care a oferit aproape 600.000 euro pentru realizarea unui studiu de fezabilitate complex realizat de consultanţă în inginerie Fichtner GmbH pentru a evalua aspectele tehnice, de piaţă, de reglementare, economice, de mediu şi sociale ale proiectului.

În plus, BERD oferă de asemenea un milion de euro finanţare de grant din fondurile proprii, pentru a sprijini implementarea proiectului, inclusiv asistenţă juridică şi de reglementare.

Conform documentului, BEI – banca Uniunii Europene – finanţează proiecte în Republica Moldova, pe baza unui mandat UE pentru ţările din vecinătatea estică, aşa-numitul mandat extern de creditare (ELM). ELM pentru perioada 2014-2020 prevede o sumă totală de finanţare bancară în vecinătatea estică de 4,8 miliarde de euro pentru sprijinirea proiectelor de interes sporit atât pentru UE, cât şi pentru vecinii săi estici în domeniul dezvoltării sectorului privat local, infrastructura socială şi economică şi acţiune pentru climă. În plus, banca a stabilit o Facilitate de investiţii pentru vecinătate de 3 miliarde de euro pe risc propriu pentru a consolida sprijinul pentru ţările din vecinătate.

BEI se angajează să sprijine Republica Moldova după semnarea în iunie 2014 a Acordului de Asociere RM-UE, care include un acord aprofundat şi cuprinzător de liber schimb (AA/DCFTA). Acest acord va conduce la legături politice şi economice mult mai strânse cu UE în cadrul Parteneriatului Estic.

Republica Moldova este una dintre ţările care a beneficiat cel mai mult de împrumuturi din partea BEI pe cap de locuitor în Regiunea Parteneriatului Estic. Portofoliul de credite BEI, fiind bine-echilibrat şi acoperind toate sectoarele importante ale economiei ţării, a ajuns la aproape 700 milioane de euro de la semnarea primului împrumut BEI în ţară în 2007. Proiectul de interconectare la gaz este încă un exemplu de succes de cooperare în Republica Moldova între UE, BEI şi BERD, care au sprijinit împreună numeroase proiecte, cum ar fi: programul de reabilitare a drumurilor din Moldova, a troleibuzelor din municipiul Chişinău şi reabilitarea sistemelor de aprovizionare cu apă.

BERD este cel mai mare investitor instituţional din Republica Moldova, cu peste 1,1 miliarde de euro investiţii cumulative în peste 110 proiecte în sectorul agro-business, energie, financiar, infrastructură şi producţie.

BERD este o bancă multilaterală angajată în dezvoltarea economiilor orientate spre piaţă şi promovarea iniţiativei private şi antreprenoriale în peste 30 de ţări din Maroc până în Mongolia şi din Estonia până în Egipt. Banca este deţinută de 65 de ţări, UE şi BEI.