Ţara vecină ar urma să decidă până la mijlocul acestui an dacă va continua sau va pune capăt planurilor de reluare a construcţiei unei noi centrale nucleare la Belene, un proiect estimat la cel puţin 10 miliarde euro.
În 2008, compania rusă Atomstroyexport şi compania energetică de stat NEK au semnat un contract pentru designul, construcţia şi instalarea a două unităţi la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre. Însă, în anul 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, în lipsa unor investitori străini, la care s-au adăugat presiunile Bruxellesului şi Washingtonului de a limita dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia.
‘Compania China National Nuclear Corporation a trimis o scrisoare în care îşi exprimă interesul în proiectul Belene’, a declarat Petkova în faţa Parlamentului, adăugând că scrisoarea a fost trimisă la mijlocul lunii trecute companiei energetice bulgare NEK.
Petkova a informat că săptămână trecută că Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi-a exprimat şi ea interesul în posibilitatea finanţării acestui proiect, oficialul bulgar precizând încă că BEI ‘are o serie de condiţii cu privire la modul de structurare a finanţării proiectului, randamentul investiţii şi marja de profit’.
Ministrul bulgar al Energiei a promis că până la termenul limită, fixat pentru sfârşitul lunii iunie, va prezenta diferite opţiuni şi propuneri pentru cea mai bună utilizare a echipamentelor de la centrala de la Belene, proiect în care Bulgaria a investit deja trei miliarde leva.
În România, la jumătatea anului 2017, statul român a reluat negocierile cu China General Nuclear Power Corporation (CGNPC) privind construirea la Cernavodă a reactoarelor 3 şi 4 de tip CANDU 6, cu o putere instalată de câte 700 MW. Parteneriatul dintre Nuclearelectrica şi CGNPC a debutat în noiembrie 2015 prin semnarea unui memorandum în valoare de 6,5 miliarde euro pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.