BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă

Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi consolidată prin sprijinul tehnic şi financiar oferit de Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Fondul European de Investiţii (FEI), informează miercuri BEI, printr-un comunicat, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 18 mai 2022, 21:46
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă

„Grupul Băncii Europene de Investiţii se angajează să sprijine redresarea economică în urma pandemiei şi tranziţia ecologică în întreaga Europă prin maximizarea impactului noilor investiţii susţinute de Facilitatea de redresare şi rezistenţă. Cooperarea strânsă dintre experţii BEI şi FEI şi Guvernul României, în special Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerul Finanţelor Publice, a permis dezvoltarea de noi iniţiative de finanţare care să asigure că finanţarea întreprinderilor şi a municipalităţii din România beneficiază de schema de redresare fără precedent”, a declarat Christian Kettel-Thomsen, vicepreşedintele BEI.

„Suntem foarte mulţumiţi de rezultate şi de modul în care lucrăm cu Grupul BEI în cadrul Planului de Rezilienţă şi Redresare al României: este prima dată când implementăm instrumente financiare pentru marile corporaţii în România. Aşteptăm cu nerăbdare să beneficiem în continuare de expertiza BEI pentru perioada de programare 2021-2027. Apreciem asistenţa extinsă pe care ne-o oferiţi în cadrul programelor de politică de coeziune şi ne bazăm pe expertiza dumneavoastră tehnică şi în proiectele viitoare”, le-a spus ministrul Marcel Boloş (foto) reprezentanţilor BEI.

România ar urma să primească aproape 30 de miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi de la Facilitatea UE pentru Recuperare şi Rezilienţă. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), care stabileşte priorităţile Guvernului pentru investirea acestor bani, a fost aprobat de Consiliul European în octombrie 2021.

Pe data de 16 mai, ministrul Boloş şi vicepreşedintele BEI Kettel Thomsen au celebrat semnarea creării unui Fond de fonduri dedicat, în valoare de 300 de milioane de euro, din Fondul Român pentru Redresare şi Rezilienţă (FRR), care va fi administrat de Banca Europeană de Investiţii. Acesta va oferi creditare directă şi intermediată schemelor româneşti în conformitate cu priorităţile PNRR.

Acest ultim acord completează Acordul de finanţare semnat de Fondul European de Investiţii şi Guvernul României în decembrie 2021 pentru implementarea instrumentelor de capitaluri proprii în valoare de 400 de milioane de euro. În plus, Guvernul a indicat, de asemenea, preferinţa pentru implementarea instrumentelor de garantare în cadrul programului InvestEU, cu o alocare de 500 de milioane de euro din resurse FRR, care urmează să fie gestionate de FEI. În cooperare cu Comisia Europeană, instrumentele sunt aşteptate a fi lansate în a doua jumătate a anului 2022.

În ultimele luni, echipele Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene din România au lucrat cu experţi din Grupul Băncii Europene de Investiţii. Consilierii BEI, inclusiv din echipa regională JASPERS, ajută deja la planificarea şi implementarea proiectelor care urmează să fie finanţate prin acţiuni RRF dedicate.

Noile instrumente gestionate de BEI vor face investiţiile în eficienţa energetică, energia regenerabilă şi digitalizarea mai atractive, în timp ce un sprijin mai general pentru creşterea întreprinderilor mici şi mijlocii va fi oferit de Fondul European de Investiţii sub formă de capital propriu şi garanţii.

Aceste iniţiative financiare ar urma să sprijine investiţii totale de aproximativ 4,5 miliarde de euro în următorii cinci ani, pe lângă finanţarea obişnuită a BEI şi FEI. Anul trecut, Grupul BEI a oferit 907 milioane de euro pentru noi investiţii publice şi private în România.

Te-ar mai putea interesa și
BNR menţine dobânda cheie la 6,5%. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi în 2025 – şedinţă de politică monetară, 8 noiembrie 2024
BNR menţine dobânda cheie la 6,5%. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi în 2025 – şedinţă ...
BNR - Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri, 8 noiembrie 2024, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, a anunţat banca......
Ce spune Putin despre viitoarele negocieri cu Trump privind războiul din Ucraina
Ce spune Putin despre viitoarele negocieri cu Trump privind războiul din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să discute despre Ucraina cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, însă ...
Cum vede Erdogan sfârşitul războiului din Ucraina cu ajutorul lui Trump
Cum vede Erdogan sfârşitul războiului din Ucraina cu ajutorul lui Trump
Războiul din Ucraina s-ar putea încheia cu uşurinţă dacă administraţia americană, sub conducerea lui Donald Trump, ...
Electrica investește 87 mil. euro în construcția a două parcuri fotovoltaice. Decizie adoptată de acționari
Electrica investește 87 mil. euro în construcția a două parcuri fotovoltaice. Decizie adoptată de acționari
Grupul Electrica a obținut acordul acționarilor pentru construcția a două parcuri fotovoltaice în zona de vest a țării, ...