Belarus: Lukaşenko va desfăşura forţe suplimentare la frontiera cu Ucraina

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat, marţi, că a ordonat desfăşurarea de forţe suplimentare în sud, la frontiera cu Ucraina, în a şasea zi a invaziei ruse în această ţară, notează AFP.
AGERPRES - mie, 02 mart. 2022, 08:22
Belarus: Lukaşenko va desfăşura forţe suplimentare la frontiera cu Ucraina

Elicoptere şi avioane militare, desfăşurate la Gomel, Baranovici şi Lunineţ, asigură în prezent securitatea acestei frontiere dintre două foste republici sovietice, a declarat Aleksandr Lukaşenko în cadrul unei reuniuni a consiliului de securitate din Belarus, potrivit agenţiei naţionale de presă Belta.

El s-a pronunţat în favoarea desfăşurării a „cinci grupuri tactice de batalion pentru a proteja această direcţie” spre sud, grupurile respective cuprinzând de obicei sute de soldaţi, echipaţi cu vehicule blindate şi arme de artilerie.

Aliat al Moscovei, Aleksandr Lukaşenko, 67 de ani, care conduce Belarusul cu o mână de fier din 1994, a dat, totuşi, asigurări că ţara sa nu va participa la ofensiva din Ucraina. „Nu este treaba noastră”, a afirmat el.

El a susţinut, de asemenea, desfăşurarea unor forţe suplimentare la frontiera cu Polonia, în vest, pentru a proteja Belarusul de un posibil atac al NATO.

„În niciun caz nu trebuie permisă o invazie a forţelor NATO pe teritoriul belarus şi nici cea mai mică operaţiune a acestora pe teritoriul nostru”, a subliniat liderul de la Minsk.

El a precizat că i-a cerut preşedintelui rus, Vladimir Putin, livrarea suplimentară de sisteme antiaeriene ruseşti S-400, care sunt deja desfăşurate în regiunea Gomel (sud), pentru a le instala la frontiera de vest a Belarusului.

La rândul ei, şefa opoziţiei din Belarus, refugiată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia, a anunţat în cursul nopţii că lansează o „mobilizare anti-război” în Belarus.

„Trebuie să încetăm să îi privim pe belaruşi ca pe nişte agresori”, a declarat în mesaje pe Telegram, îndemnând armata din Belarus fie „să refuze să participe la război, fie să meargă imediat de partea ucrainenilor”.

Ucraina se confruntă cu o invazie rusă de la 24 februarie. Forţele Moscovei au pătruns de pe propriul teritoriu, din Peninsula Crimeea anexată, precum şi din Belarus, unde militari ruşi erau relocaţi de câteva săptămâni, oficial pentru „exerciţii”.

Potrivit Minskului, niciun militar din Belarus nu participă la invazie.

Kievul susţine că forţele ruse folosesc teritoriul belarus în atacul lor asupra Ucrainei, mai scrie AFP.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...